<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Белият дом ...

Украйна критикува Папа Франциск заради възхвала на руските царе

29 Август 2023
0 474

Украйна критикува Папа Франциск заради възхвала на руските царе. Проблемът се породи след негова реч, в която казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики. Именно него Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна.

Държавата заяви, че коментарите, които Франциск е направил миналия петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за “дълбоко съжаление”.

Папата прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански. “Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред.” Така завърши своята реч Франциск.

Украйна критикува Папа Франциск заради възхвала на руските царе

Последният “импровизиран абзац” не беше публикуван от Ватикана заедно с текста на цялото обръщението. В мрежата обаче плъзна видеозапис с коментара след подготвената реч, предаде Reuters.

“Именно с такава империалистическа пропаганда за “духовни връзки” и “необходимост” от спасяване на “великата майка Русия” Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села”. Това заяви във своя публикация във Facebook Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство.

“Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата. Съзнателно или несъзнателно”, добави той.

Папа Франциск: Сексът е красиво нещо 

Глава на Украинската католическа църква от източен обред заяви, че думите на папата са причинили “огромна болка и тревога”. Както и че се опасява, че те могат да “вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор”. Той поиска обяснение от Ватикана.

Статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата “странни”. Като взе предвид деликатния исторически момент. В нея се отбелязва, че Екатерина Велика, управлявала от 1729 до 1796 г., анексира Крим през 1783 година.

Отбелязва се още, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.

Украйна критикува Папа Франциск заради възхвала на руските царе

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции