<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195935" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 1300 училищ...

Ватиканът отговори на критиките: Папата не е искал да прославя руския империализъм

29 Август 2023
0 228

Ватиканът отговори на критиките: Папата не е искал да прославя руския империализъм. Това уточни говорителят на Ватикана Матео Бруни в изявление, предаде Reuters.

“Папата възнамеряваше да насърчи младите хора да съхраняват и насърчават всичко положително в голямото руско културно и духовно наследство и със сигурност не да възхвалява империалистическата логика и управници, (които той) спомена, за да посочи някои исторически периоди за справка”. Това обясни Бруни.

Проблемът се породи след реч на главата на Римокатолическата църква. В нея той казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики. Именно него Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна.

Ватиканът отговори на критиките: Папата не е искал да прославя руския империализъм

Украйна критикува Папа Франциск заради възхвала на руските царе

Украйна заяви, че коментарите, които папата е направил във видеообръщението си на живо към католическите младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за “дълбоко съжаление”.

“Именно с такава империалистическа пропаганда за “духовни връзки” и “необходимост” от спасяване на “великата майка Русия” Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села”. Това заяви във своя публикация във Facebook Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство.

Папата прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански. “Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред.” Така завърши своята реч Франциск.

Последният “импровизиран абзац” не беше публикуван от Ватикана заедно с текста на цялото обръщение. В мрежата обаче плъзна видеозапис с коментара след подготвената реч.

Кремъл пък определи коментарите на папата като много удовлетворителни, като каза, че руската държава има богато наследство и че е добре, че папата познава руската история.

Ватиканът отговори на критиките: Папата не е искал да прославя руския империализъм

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции