<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=195957" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НСИ: Българит...

Пожарите в Гърция са опустошили по-голяма площ от град Ню Йорк

29 Август 2023
0 188

Пожарите в Гърция са опустошили по-голяма площ от град Ню Йорк. Това съобщиха от Европейския съюз по изменението на климата “Коперник”, предаде Reuters.

Горският пожар, определен като най-смъртоносния в Европа това лято, бушува от 11 дни. Той започна в Североизточна Гърция, близо до град Александруполис, но бързо се разпространи в областта Еврос. Подхранвана от бурни ветрове и горещо време, стихията погуби живота на най-малко 20 души миналата седмица. Огънят унищожи множество домове и поминък.

Службата за управление на извънредни ситуации на “Коперник” публикува в “Х” (Туитър), че пожарът е опустошил най-малко 810 квадратни километра. Ню Йорк заема 778.2 квадратни километра.

Пожарите в Гърция са опустошили по-голяма площ от град Ню Йорк

Началникът на българския екип в Гърция: Това е най-големият пожар, възниквал в Европа (видео)

Миналата седмица “Коперник” съобщи, че пожарът е най-големият на европейска територия от години.

Всички загинали, с изключение на един, се смята, че са нелегални мигранти, които са преминали от Турция, укривайки се от полицията в гората. Властите се опасяват, че може да бъдат намерени още тела, когато пламъците бъдат потушени. Това е така, тъй като Еврос е популярно място за преминаване в ЕС за хиляди мигранти и бежанци всяка година.

От пожарната казаха, че самолети и стотици пожарникари на терен, включително от Сърбия, Словакия, Чехия и Албания, се борят с пламъците. България също изпрати свой екип при старта на стихията (бел.ред.).

Рисковете от пожара остават високи, предупредиха властите. Летните горски пожари са често срещани в Гърция. Правителството обаче смята, че екстремните климатични условия, които учените свързват с изменението на климата, са ги влошили тази година.

Най-смъртоносният пожар в Гърция беше през 2018 година, близо до Атина. Той отне живота на 104 души.

Пожарите в Гърция са опустошили по-голяма площ от град Ню Йорк

Какви мерки взе гръцкото правителство?

Правителството на Гърция взе решение да започне незабавно залесяване на опожарените площи, предаде БТА. След правителствената среща днес беше взето решение за действия за превенция и защита на горите в Гърция. Това съобщи министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис.

Правителството поема грижата дивите животни, които са оцелели след пожарите, да имат храна и вода през следващите месеци, заяви Скилакакис.

Пожарите в Гърция се разрастват, хиляди са евакуирани (видео)

Започват и процедурите за борба с ерозията и за защита от наводнения в засегнатите водосборни басейни. Предимство в приетите мерки има и почистването на коритата на реките.

Правителствени източници подчертават, че осъществяването на техническите проекти задейства новата форма за възстановяване с подизпълнители и повторно залесяване на държавните горски земи, както ще се използват и горските кооперативни организации.

Най-мащабната европейска спасителна операция

Европейската комисия обяви днес, че е провела най-мащабната си въздушна противопожарна операция на RescEU за справянето с „най-големите регистрирани някога в ЕС“ горски пожари в Гърция, съобщи ЕК за БТА.

Координационният център на ЕС за реакция при кризите e мобилизирал 11 противопожарни самолета и 1 хеликоптер „Блекхоук“ от Хърватия, Кипър, Франция, Германия, Испания, Швеция и Чехия.

Пожарите в Гърция са опустошили по-голяма площ от град Ню Йорк

Чрез Механизма за гражданска защита на ЕС са изпратени в Гърция 407 пожарникари и 62 специализирани автомобила от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия. 

Гърция е задействала два пъти Механизма за гражданска защита ЕС това лято.

За пожарите през юли бяха изпратени 9 самолета, 510 пожарникари и 117 специализирани автомобила за справяне с пожарите на гръцките острови Родос и Корфу, както и в Централна Гърция.

От европейската програма „Коперник“ са създадени 20 сателитни карти на засегнатите райони.

Съществен беше приносът на Механизма за гражданска защита и след експлозията на газ станция в Румъния този уикенд. В отговор на искането за помощ от страна на Румъния, 12 пациенти с тежки изгаряния са транспортирани до Австрия, Белгия, Германия, Италия и Норвегия, се посочва в съобщението.

Пожарите в Гърция са опустошили по-голяма площ от град Ню Йорк

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции