<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196117" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Когато едно г...

Вдигат таксите на редица банкови операции

30 Август 2023
0 516

Вдигат таксите на редица банкови операции, показва проверка в тарифите на банките на изданието pariteni. Някои от тях вече са факт от няколко дни. За други предстои от началото на септември, а за трети – и през октомври. Физическият контакт с банкови служители, свързан с касови операции, очаквано става все по-скъп.

Последните години се бележат от непрекъснат растеж на таксите на банките и като вид, и като размер. Съответно и приходите им от тях.

Банките в България отчитат рекордни печалби

С приемането на бюджета за тази година пък бе решено от септември 2023 г. физическите лица да могат да си откриват платежна сметка за основни операции. Тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Все още банките не са обявили при какви точно условия ще функционират тези сметки.

Вдигат таксите на редица банкови операции
Снимка: iStock

От началото на септември всеки ще има право на една сметка с безплатно обслужване

ДСК

Банка ДСК вдига таксите за фирмените сметки от 1 септември. Обслужването на разплащателна сметка поскъпва от 15 на 20 лв. Това важи и за земеделски стопани еднолични търговци. Извлечението по сметка става от 30 на 36 лв. А ако е над 10 стр. по 3.60 лв. на страница.

Тегленето на пари на каса е с комисиона от 0.85%, но не по-малко от 10 лв. Ако не е дадена заявка таксата се качва на 1%. При внасянето в брой също има повишени такси като размерът им зависи от това дали банкнотите са описани.

Пощенска банка

В Пощенска банка от 29 август вече са факт нови такси. Тегленето до 2 хил. лв. струва 0.7% върху сумата но не по-малко от 7 лева. Минимум 15 лв. и 0.8% върху изтеглената сума е таксата, ако няма предварителна заявка за теглене.

От 6 на 7 лв. се вдига таксата и при теглене от спестовната сметка до 2 хил. Над тази сума тегленето поскъпва още.

Вдигат таксите на редица банкови операции
Снимка: iStock

ЦКБ

ЦКБ е планирала повишение на таксите за граждани за края на октомври. За внасяне на суми в евро по разплащателна или спестовна сметка банката вече ще взима минимум 1.50 евро, а не 1 евро както досега. За теглене на пари на каса таксата става минимум 6 лева, или 0.6% върху сумата.

В същата институция, от средата на август, част от таксите са повишиха – тегленето в брой е повишено от 4 на 6 лв. при тегленето на пари в брой на каса, независимо дали от какъв тип сметка, ако сумата е до 2 хил. лв. По-голяма сума взима банката и ако не заявите предварително, че ще теглите парите.

Внасянето на пари в брой се плаща с поне 6 лв. или 0.45% от сумата при 0.3% допреди повишението.

Банките смятат да затегнат отпускането на заеми

“Общинска банка”

“Общинска банка” вече е вдигна таксите за клиенти от 10 август. За всеки превод от платежна сметка за основни операции към сметки или депозити на други клиенти таксата е 1.50 лева при 90 стотинки сега. При вноска на каса от човек, който не е титуляр на сметката, банката взима вече 0.20% върху цялата сума, но не по-малко от 4 лева, като таксата беше 0.10%, но минимум 1 лев.

Издаването на допълнителна дебитна карта вече струва 6 лева, а за експресна услуга по издаване, подновяване или преиздаване на карта – 12 лева, при 10 лева преди това.

За отблокиране на дебитна карта при три пъти въведен грешен ПИН, услугата досега беше безплатна. Сега клиентите вече плащат 1 лев.

Вдигат таксите на редица банкови операции

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции