<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196125" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От Белия дом ...

Русия отказа международно разследване на катастрофата на Пригожин

30 Август 2023
0 217

Русия отказа международно разследване на катастрофата на Пригожин, съобщава агенция Reuters.

Москва е информирала бразилския Център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи (CENIPA), че катастрофата на самолета “Embraer Legacy 600”, чийто произход е от Бразилия, “засега” не се планира да бъде разгледана в съответствие с международните правила.

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) заяви, че полетът от Москва до Санкт Петербург е бил вътрешен полет. Поради това Русия не е задължена да провежда разследване с чуждестранни специалисти.

Информацията е по повод предложението на Бразилия да изпрати вещи лица, които да помогнат на руските власти.

От Белия дом намекнаха, че Кремъл е отговорен за смъртта на Пригожин

Русия отказа международно разследване на катастрофата на Пригожин
мястото, където е погребан Пригожин

Производителят на бизнес самолетите Embraer е бразилска компания и нейните самолети се смятат за много надеждни. CENIPA подчерта, че както агенцията, така и производителят на самолета биха искали да участват в разследването. Това ще помогне да се предотвратят подобни бъдещи инциденти, ако се окаже, че катастрофата се дължи на неизправност в системите на самолета.

Американският експерт по разследване на въздушни катастрофи Джеф Газети отбелязва, че Русия е трябвало да се съгласи поне дистанционно да включи бразилски експерти в разследването. Отказът би се възприел като потвърждение, че разследването няма да бъде прозрачно.

Самолетът на Евгений Пригожин и ръководството на ЧВК “Вагнер” се разби на 23 август малко след излитането си от Москва. Това се случи точно два месеца след опита за бунт, ръководен от основателя на ЧВК “Вагнер”.

Кремъл нарече “абсолютни лъжи” спекулациите за роля на руските власти в гибелта на Пригожин. Това обаче е една от основните версии, изказани от независими експерти.

Русия отказа международно разследване на катастрофата на Пригожин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции