<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196148" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От Белия дом ...

Заради забраната на украинския внос: Най-големият завод за олио у нас спря да работи

30 Август 2023
0 1590

Заради забраната на украинския внос: Най-големият завод за олио у нас спря да работи. Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България настоява страната ни да не ограничава вноса на слънчоглед от Украйна. Това каза пред журналисти председателят на сдружението Яни Янев, предаде БТА

Заради забраната на украинския внос: Най-големият завод за олио у нас спря да работи
Снимка: Минко Чернев/БТА (ЕК)

На пресконференцията сдружението обясни, че забраната не позволява в страната да бъде внесено достатъчно зърно, за да захрани преработвателите, на които местната продукция не им достига по принцип.

По данни на Министерството на земеделието от предишната реколта има преходен остатък 660 хил. т слънчоглед, който стои на склад при стопаните.

Орбан иска ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно

Производителите отново обявиха, че предпочитат да изкупят цялата налична българска продукция и да допълнят с внос, чиято логистика за доставка от Украйна е много сложна. Но местните производителите в момента не продават. Причината е, че не са съгласни да предлагат на борсовите цени на световния пазар. Те в момента са около 800 лв. с доставка на пристанището във Варна.

Преработвателите напомниха, че преди години слънчогледът се е търгувал по 500 – 600 лв. за тон. Макар сега разходите да са по-големи, те не обясняват искане за по-високи от пазарните цени.

Заради забраната на украинския внос: Най-големият завод за олио у нас спря да работи
Снимка: Минко Чернев/БТА (ЕК)

Защо “Олива” спря да работи?

Организацията обяви, че вече най-голямата мощност за преработка е временно спряла Това е така, тъй като няма какво да преработва. От там допълниха, че ако тази ситуация продължи, то това ще се наложи и на други преработватели.

От средата на август единият от заводите на “Олива” – най-големият български производител на растителни масла, е временно спрял. С колегите му обясниха, че откакто е въведена забраната, цената на слънчогледа е паднала с около 150 лв. Затова няма как да се очаква, че тя ще подкрепи местните производители на суровината.

Заедно с още 4 страни ще поискаме от ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно

Яни Янев допълни, че забраната не помага на стопаните в България, а вреди на преработвателите. Опасението на колегите му е, че дори ЕС да не удължи забраната, то България ще направи това едностранно.

Ако заводите за олио временно затворят, то може да се разчита и на внос на олио от Румъния, където няма такива проблеми между производители и преработватели, посочи Янев.

Заради забраната на украинския внос: Най-големият завод за олио у нас спря да работи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции