<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196200" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министърът н...

Директорите на болници се засегнаха, че обществото обсъжда заплатите им

30 Август 2023
0 521

Директорите на болници се засегнаха, че обществото обсъжда заплатите им. Асоциацията на университетските болници в България публикува странно отворено писмо, в което изразява недоволство от публичното обсъждане на заплатите на директорите на най-големите лечебни заведения в страната. За това информира Булевард България.

В писмото се критикува “периодичното спекулиране” с възнагражденията им, което се използвало за “настройване на една част от обществото срещу друга”. Обръщат внимание, че заплатите им се изчисляват по формула, определена в Закона за публичните предприятия.

Това, което липсва в декларацията им, е обяснение на проблема, осветен от скандала в “Майчин дом”. Става въпрос за това, че директорите съчетават договора си за управление с медицинска практика. В някои случаи тя се оказва в пъти по-платена.

В случая с проф. д-р Иван Костов от АГ болницата – сумата от месечните му приходи е стигнала до 68 000 лв. към май 2022 г., или почти 8 пъти повече от лимита според договора му за управление. За цялата 2022 г. той е декларирал малко над 285 000 лв. заплата. А допълнителните му доходи от медицинска дейност са над 400 000 лв.

Директорите на болници се засегнаха, че обществото обсъжда заплатите им
Снимка: iStock

Болнични директори декларират космически заплати

Какво е обяснението на директорите на болници?

По закон техните заплати се формират по сума от бални единици. Членовете на Управителни съвети, които са овластени да ги представляват, например изчисляват заплатите си като сбор от точки, умножени със 150% от минималната работна заплата за България от предходния месец.

Сборът от бални единици се определя по 6 критерия, става ясно от отвореното писмо. Колкото по-добро е финансовото състояние на болницата, толкова повече бални единици се добавят към формулата за заплатата на директора.

В случая с ръководителя на “Майчин дом” проф. Костов – договорът му за управление е предвидил, че заплатата му не може да бъде повече от 12-кратно умножение на минималната работна заплата за страната.

Критериите изглеждат релевантни и справедливи на хартия. Проблемът възниква заради факта, че директорът не е само мениджър, а и практикуващ медик. И то във властова позиция спрямо останалия персонал.

Директорите на болници се засегнаха, че обществото обсъжда заплатите им

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции