<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196297" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия и Север...

В понеделник започва регистрирането на партиите за местния вот (видео)

31 Август 2023
0 143

В понеделник започва регистрирането на партиите за местния вот. Това стана ясно на брифинг по темата на ЦИК този следобед.

Регистрацията на партии и коалиции започва в понеделник, 4 септември от 9:30 ч. Тя ще приключи в 17:00 ч. на 13 септември.

Ето колко ще струват местните избори

В понеделник започва регистрирането на партиите за местния вот (видео)

“ЦИК работи активно по организацията на местните избори. Веднага след издаването на указа на президента, са приети важни и принципни решения. Едно от тях е указанието към избиратели и кандидати какво значи изискването за уседналост, за да могат да гласуват”. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитирана от NOVA. 

“Надяваме се, че изборите ще бъдат произведени спокойно и без напрежение, за да може да се конституира следващата местна власт – такава, каквато всички избиратели я изберем”. Това пък каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Нейкова подчерта, че на 29 октомври гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София, Варна и Пловдив.

“Тези избори са свързани с мащабна подготовка, тъй като се назначават 265 общински избирателни комисии на територията на всяка община”, добави тя.

Цената

А колко ще струва на данъкоплатците местният вот на 29 октомври? 151,1 млн. лв. са одобрените средства до този момент. Това е размерът на план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година, който правителството одобри вчера.

Парите ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2023 година.

Видео: NOVA

В понеделник започва регистрирането на партиите за местния вот

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции