<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196416" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ВСС започна п...

Радев подкрепя Гешев пред Конституционния съд

01 Септември 2023
0 718

Президентът Румен Радев подкрепя бившия главен прокурор Иван Гешев пред Конституционния съд, пише в.Сега. Става въпрос за делото, което Гешев заведе срещу промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Седмица преди да бъде уволнен Гешев атакува пред КС промените, част от които направиха възможно отстраняването му. Той поиска да бъдат обявени за противоконституционни промените, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, с обжалването на прокурорските откази да се образува дело, с възможността съдът да прекратява дела, ако сметне, че няма престъпление, с промяната на мнозинството във Висшия съдебен съвет, нужно за назначението и уволнението на главния прокурор, както и със стартирането наново на вече проведени процедури по избор на нови членове на ВСС.

КС допусна делото до разглеждане на 27 юни. Тогава Гешев вече беше уволнен и така не даде повод делото да спре процедурата по махането му от поста.

Радев подкрепя Гешев пред Конституционния съд
Снимка: Цветомир Петров/БТА

По конституционното дело вече са постъпили редица становища, се вижда от електронното деловодство на КС. Едно от тях е на президента. Радев е съгласен с Гешев, че заличаването на вече проведения избор за членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота и стартирането на нова процедура, нарушава Конституцията. Според президента това, че парламентът не избра навреме своите представители в съвета, не му дава право да дописва закона и да изземва функции от съдебната власт, която вече е избрала своите представители. Радев твърди, че така се нарушава независимостта на съдебната власт, принципите на правовата държава и разделението на властите.

Президентът обаче не вижда проблеми с промените, въвели механизъм за разследване на главния прокурор. Президентът пише, че в този механизъм главният прокурор е “ситуиран не в качеството си на лице, а в качеството си на носител на държавна функция с особено висока значимост”. А това прави новата уредба оправдана и конституционно допустима.

Други позиции по темата

По конституционното дело има и други становища. От името на Камарата на следователите уволненият като зам. шеф на националното следствие Ясен Тодоров, изцяло подкрепя Гешев. В негова полза е и позицията на Националната следствена служба.

Асоциацията на прокурорите обаче не съгласна с Гешев по всички точки. Така например гилдийната организация не вижда проблем при въвеждането на съдебен контрол за прекратяването на някои разследвания, нито в правото на съдът да прекрати делото още в разпоредително заседание, ако приеме, че няма престъпление. Асоциацията обаче се противопоставя на създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, като според нея се създава държавен орган с извънреден характер. Това е “твърде тревожно явление в съвременното ни нормотворчество, издаващо удивително неразбиране на конституционния принцип за независимост и безпристрастност на съда и на прокурора при осъществяване на обвинителната функция”, гласи още становището. То критикува и фактическото касиране на избора на членове на ВСС.

Искането на Гешев е неоснователно. Това е изводът в позициите на правителството и Министерството на правосъдието. Вътрешният министър Калин Стоянов обръща внимание, че промените предвиждат разследванията срещу главния прокурор да се провеждат от МВР. Това са сложни дела, а не са предвидени специални критерии за определянето им.

Радев подкрепя Гешев пред Конституционния съд

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции