<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196485" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Денков обяви ...

Убийства, мъчения и сексуално насилие са сред хилядите руски престъпления срещу деца, твърди Украйна

01 Септември 2023
0 1009

Убийства, мъчения и сексуално насилие са сред хилядите руски престъпления срещу деца, твърди Украйна.

Украйна е образувала повече от 3000 наказателни дела за предполагаеми престъпления на Русия срещу деца в страната, включително десетки случаи на изтезания. Това съобщи украинската прокуратура, цитирана от CNN.

Обвиненията включват „убийства, осакатявания, отвличания на деца, принудително разселване, депортиране, сексуално насилие над деца и отвличане“. Това заяви Юлия Усенко, ръководител на Отдела за защита на интересите на децата и борба с насилието на Главната прокуратура.

Усенко посочва, че тези предполагаеми престъпления „често са съчетани с изтезания и незаконно лишаване от свобода“. И „органите на досъдебното разследване и прокурорите документират такива престъпления в повече от 3200 наказателни производства“.

Повече от 700 000 украински деца са отведени в Русия

Откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари миналата година, украинските власти, правозащитни групи, международни органи и новинарски организации са документирали огромно количество доказателства за предполагаеми руски военни престъпления и нарушения на правата на човека.

Москва многократно е отричала

тези обвинения в изтезания и нарушаване на правата на човека.

Според Усенко прокурорите са документирали 75 деца, претърпели различни форми на мъчения от страна на руските сили.

Тя каза, че 69 от тях са били в село Яхидне, в северната Черниговска област на Украйна. Децата са държани в мазето на училище заедно с възрастни и условията и отношението към тях „е приравнено на мъчение“.

Изолирани случаи на изтезание на деца също са документирани в южната част на Херсон и североизточната част на Харков. Там децата са били „лишени от свободата си и подложени на физически изтезания“. Някои деца са държани, защото руснаците смятали, че разпространяват информация за движението на руска военна техника и нейните войски.

Докладите за предполагаеми изтезания срещу деца излязоха наяве, след като някои украински територии бяха отвоювани от окупационните руски сили. Те включват 13 предполагаеми случая на сексуално насилие срещу деца, най-малкото от които е 4-годишно момиче.

Убийства, мъчения и сексуално насилие са сред хилядите руски престъпления срещу деца, твърди Украйна

Отношението на децата на Украйна

от страна на Русия отдавна е обект на международно наблюдение.

През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин. Както и на руския служител Мария Лвова-Белова за предполагаема схема за депортиране на украински деца в Русия.

Заповедта за ареста на Путин е доживотна, съобщават от Хага

Руското правителство защити практиката, заявявайки, че спасява децата. И отрича, че депортациите са насилствени. Кремъл определи действията на МНС като „възмутителни и неприемливи“.

Лвова-Белова – руският омбудсман за правата на децата – и други руски официални лица казаха през юли, че повече от 700 000 украински деца са били отведени от конфликтните зони в Украйна в Русия от началото на войната.

Киев обаче твърди, че децата са били незаконно депортирани. Както и че са били отведени много по-малък брой деца – около 19 500.

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано каза, че „371 деца са върнати в Украйна от депортация. В същото време знаем със сигурност за най-малко 19 505 депортирани украински деца и това е само част от всички наши малки украинци, които все още са с врага. И трябва да ги върнем всички.”

Доклад, публикуван през февруари, подробно описва обвиненията за широка мрежа от десетки лагери, където децата са били подложени на „политическо превъзпитание“. Включително ориентирано към Русия академично, културно и в някои случаи военно образование.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ въведе нови санкции, насочени към повече от дузина физически и юридически лица, замесени в насилственото прехвърляне и депортиране на украински деца.

САЩ вече бяха санкционирали Лвова-Белова за участието ѝ в схемата. Новите мерки са насочени към петима руски политици, които са „замесени в подпомагането на депортирането на украински деца в Русия и тяхното осиновяване от руски семейства“, съобщи Държавният департамент.

Убийства, мъчения и сексуално насилие са сред хилядите руски престъпления срещу деца, твърди Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции