<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196493" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Убийства, мъч...

Украйна унищожава бойни самолети за милиони с дронове от… картон (видео)

01 Септември 2023
0 1355

Украйна унищожава бойни самолети за милиони с дронове от… картон, пише в.Сега. Атаката на летището в Курск на 28 август, при която бяха поразени четири самолета СУ-30 и един МиГ-29, както и радарите на комплекса С-300 и два “Панцир”, е била извършена с картонени дронове, съобщи UA Insider. Украинският военен кореспондент Юрий Бутусов публикува кадри,  на които Службата за сигурност на Украйна тества дроновете. Твърди се, че тези дронове са невидими за вражеските радари. Както показа тестът, след експлозията поразяващите елементи покриват площ, достатъчна да повреди дори голям самолет.

Украйна унищожава бойни самолети за милиони с дронове от&#8230; картон (видео)

Украйна реализира най-мащабната си атака с дронове срещу Русия (видео)

Картонените дронове за украинско изобретение

“Има с какво да се гордеем – дронът е разработка на украинска компания в сътрудничество със Службата за сигурност на Украйна. Благодарение на използването на радиопрозрачни материали и някои оригинални технически решения, самолетът остава почти невидим за руските противовъздушни системи. Освен това новият украински самолет не се нуждае от GPS сигнал за намиране и унищожаване на цел, така че устройствата за радиоелектронна защита са безсилни срещу него, както и всякакви инженерни прегради като капонири, насипи или мрежи за защита от дронове. Бойната част на самолета е с фрагментарно насочено действие с поразяващи елементи от волфрамов карбид, повече от 1000 броя, предназначени за извеждане от строя на лека бронирана техника, радари и самолети, с цел нарушаване на здравината на конструкцията, повреда на електрическо оборудване и кабели, което ги прави неизползваеми за по-нататъшна употреба или възстановяване”, обясни в Телеграм Бутусов.

Подобни дронове ще бъдат доставени на Въоръжените сили на Украйна и от Австралия. Апаратът може да леди до 40-120 км, да носи 3-5 кг товар и има автономност на полета 1-3 часа.

Украйна обаче пуска дронове и от руска територия. “Самолетите Ил-76 на летището в Псков са поразени от руска територия”, каза шефът на украинското разузнаване Кирил Бударов в интервю за проекта The War Zone. Той не уточни дали изпълнителите са партизани или разузнавачи. Два самолета са били напълно унищожени, още толкова – сериозно повредени. Буданов твърди, че дроновете са атакували конкретни участъци на самолета – в горната част са разположени резервоарите и критичен участък на крилото. Изданието публикува и снимка, направена от инфрачервената камера на дрона, на която се вижда резултатът от едното попадение. “Ил-76 се използва за транспортиране на военни товари и десантчици, затова и са цел на дроновете”, допълни той.

Войната срещу Украйна, протичаща „по плана” на Кремъл, изложи руските региони на постоянни удари с дронове

От 24 февруари 2022 г., когато руските войски нахлуха на територията на съседна държава, до 31 август регионалните власти са съобщили за общо 511 пристигащи дрона, изчисли РБК.

Изданието се основава на информация от  официални доклади на руското министерство на отбраната, губернаторите и правителствата на руските региони за украински дронове, включително свалени и потиснати с радиоелектронна борба.

Щети или жертви има в 110 случая. От тях 82 са свързани с щети на фасади, покриви, автомобили и др. 21 са по-значителни – на къщи или пожар на военно летище. Съобщава се за 16 пострадали и четирима загинали.

Повече от половината (56%) от дроновете са в Белгородска област — 289 атаки. Общо от началото на пълномащабната война такива съобщения са 511. В 110 съобщения се споменава за разрушения или жертви.

За първи път атака с дрон на територията на Русия беше извършена на 19 юни 2022 г. в Курска област. Този регион стана вторият най-често докладван за дронове, отбелязва РБК.

Най-мащабната атака с дронове на територията на Руската федерация беше извършена в нощта на 30 август. Удари с БПЛА бяха регистрирани в Севастополска, Псковска, Московска, Калужка, Рязанска, Брянска, Орловска области. По-късно същия ден беше съобщено за унищожаването на дрон във Воронежска област, пише РБК.

Украйна унищожава бойни самолети за милиони с дронове от… картон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции