<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196763" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тревожността...

Индия изстреля кораб към Слънцето, преди това кацна на Луната (видео)

03 Септември 2023
0 451

Индия изстреля кораб към Слънцето, преди това кацна на Луната. Апаратът Адитя-Л1 ще измине милион и половина километра, което ще отнеме четири месеца, съобщи Индийската космическа агенция.

Апаратът е оборудван с научни инструменти, които ще позволят изучаването на външния слой на Слънцето, съобщава БНТ.

Руснак в неравна битка с охранителна камера (видео)

Индия изстреля кораб към Слънцето, преди това кацна на Луната (видео)

Проучванията ще помогнат да се разбере повече за слънчевата активност и особено слънчевите изригвания. Знае се, че те потенциално могат да нарушат работата на спътниците. Само Индия има 50 сателита в Космоса. Чрез тях се предоставят комуникационни услуги, данни за времето, прогнози за суша или бедствия. Над 10 000 са сателитите в орбита, от които в момента работят близо 7800.

Апаратът

Корабът е кръстен на индуитския бог на Слънцето – Сурия, познат още като Адитя. Корабът ще измине разстоянието от 1,5 милиона километра, които се равняват на 1% от дистанцията между Земята и Слънцето. Индийската космическа агенция обяви, че пътуването ще продължи в рамките на 4 месеца.

Aditya-L1 се насочва към определена точка между двете космически тела, която се нарича още точка на Лагранж (L1). Там гравитационните сили между телата се балансират взаимно, което ще позволи на апарата да се носи свободно. Така ще му е нужно много по-малко гориво, за да стои в орбита и да извършва своите наблюдения, пише “Булевард България”.

Индия изстреля кораб към Слънцето, преди това кацна на Луната (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции