<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196778" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ иска да н...

Зеленски смени министъра на отбраната на Украйна

04 Септември 2023
0 183

Украинският президент Володимир Зеленски смени министъра на отбраната на Украйна, съобщава Дневник. Той отстрани от поста Олекси Резников. На негово място застава Рустем Умеров. Според президента парламентът в Киев добре познава номинацията му за министър на отбраната. “Очаквам Върховната Рада да подкрепи тази кандидатура”, каза Зеленски.

В момента етническият татарин Рустам Умеров оглавява Фонда за държавно имущество на Украйна. Той е бил съветник на Мустава Джемильов, лидерът на организацията Меджлис на кримо-татарския народ. Той е също така бивш депутат от фракцията “Голос” и участник в преговорите с Русия през пролетта на 2022 г., прекъснали, когато се разбра за убийствата на десетки цивилни в Буча.

Кой е Резников?

Резников е адвокат, който от ноември 2021 г. е начело на министерството. За оставката му на приливи и отливи се говори от февруари 2023 г. Първо това стана заради скандал за завишените цени, на които държавата купува продукти за военните. Журналистическото разследване струваше постовете на няколко високопоставени служители в министерството.

Вторият път е началото на миналия месец, като на 10 август изданието “Украинская правда” написа, че Зеленски е започнал срещи в търсене на наследник на Резников.

Както тогава, така и сега, се заговори, че министър може да стане Кирил Буданов, ръководител на Главното управление на разузнаването на армията. В ранната пролет Давид Арахамия, председателят на парламентарната група на пропрезидентската партия “Слуга на народа”, каза, че Резников може да стане министър по въпросите на стратегическите сектори от промишлеността.

В четвъртък депутатът Ярослав Железняк каза, че Резников ще бъде сменен – вероятно още следващата седмица – с Умеров. Причината – “за година на поста си в управлявания от него фонд не е имало нито един скандал. Според него Резников ще стане посланик във Великобритания.

Зеленски обяви, че сменя министъра на отбраната

От началото на руската агресия Резников пред почти 560 дни винаги е изтъквал, че позицията му не е да командва какво се случва на фронта, а да намира оръжие и продукти за армията, както и да обяснява на украинците защо трябва да се правят такива огромни жертви и саможертви.

Какво още се знае за посочения за нов министър:

  • Рустем Енверович Умеров е роден на 19 април 1982 г. в Узбекистан (Булунгур, Самаркандска област, където през 1944 г. по врмето на диктатора Йосиф Сталин е изселено семейството му), но скоро се премества в Алуща в Крим.
  • Получава бакалавърска степен по икономика и магистърска степен по финанси.
  • Започва кариерата си през 2004 г. в телекомуникационната компания lifecell, заемайки различни ръководни позиции до 2010 г.
  • През 2013 г. основава инвестиционната компания ASTEM (управлява инвестиции в областта на комуникациите, ИТ и инфраструктурата). Слага начало и на благотворителната образователна фондация ASTEM Foundation.
  • Преди да влезе в политиката е бил бизнесмен, инвеститор, филантроп.
  • От август 2019 г. е парламентарист като незавсим член на партийната фракция на “Голос”, секретар на Комисията по правата на човека, деокупацията и реинтеграцията на временно окупираните територии.
  • Оглави Фонда за държавно имущество на 7 септември 2022 г.

Докато работи във Върховната Рада, политикът ръководи Временната специална комисия за наблюдение на получаването и използването на международна материална и техническа помощ. Бил е съпредседател на парламентарното сдружение “Кримска платформа” и член на украинската група за преговори с Русия.

През 2021 г. е награден с орден “За заслуги” III степен

Зеленски смени министъра на отбраната на Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции