<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=196928" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Медицински п...

Здравният министър: От Спешна помощ са длъжни да пренесат пациента до линейката

05 Септември 2023
0 550

От Спешна помощ са длъжни да пренесат пациента до линейката, казва здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на парламентарен въпрос, съобщава “СЕГА”.

Въпросът е зададен от депутата на ИТН Тошко Йорданов. Той е попитал как трудноподвижни пациенти трябва да стигнат от дома си до линейката, тъй като в много ситуации тежкоболни хора са принуждавани да слизат сами или с чужда помощ по стълбища на блокове, а линейката да чака пред входа.

Депутатът разказва, че първо опитал да получи съвет на горещия телефон на министерството. Служителят обаче не само че излъгал, че пренасянето на трудно подвижни пациенти до линейката е работа на близките, но и е посъветвал да се потърси помощ от съседните входове, в случай, че човекът не може да стигне.

Здравният министър: От Спешна помощ са длъжни да пренесат пациента до линейката
проф. Христо Хинков

Из руските села: превозват пациент с ръчна количка до линейката (видео)

По стандарт всяка линейка трябва да разполага със задължителен набор от оборудване. Той включва и сгъваема носилка тип “столче” с плъзгачи. Чрез нея медицинският екип може да пренесе трудноподвижен човек до линейката, отговаря министър Хинков. Преместването на спешен пациент е основна професионална компетентност за всички мобилни спешни екипи. Те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болницата. В случай на възникнал проблем, вкл. и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа, посочва той в отговора си. С други думи – не близките трябва да търсят помощ от съседните входове, а спешният екип – от своята централа.

Относно запитвания на пациенти обаче министърът дава противоречива информация

Той съветва отговори по компетентност да се търсят от дирекциите на министерството, а не от горещата линия. Но в случая, именно горещата линия е връзката на гражданите за подаване на сигнали, жалби и запитвания. Това дори е посочено в самия отговор на министъра до Тошко Йорданов.

Така излиза, че МЗ не носи отговорност за поведението и компетентността на своите служители пред гражданите. Явно, при наличие на гореща линия, те трябва да търсят специализирани дирекции.

Здравният министър: От Спешна помощ са длъжни да пренесат пациента до линейката

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции