<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197025" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министерство...

Повече от половината германци смятат, че няма нужда да работят след вдигането на социалните помощи

05 Септември 2023
0 547

Повече от половината германци смятат, че няма нужда да работят след вдигането на социалните помощи. Това показва проучване на а социологическата компания INSA, след като германското правителство обяви планираното увеличение на помощите и детските надбавки.

Обезщетенията бяха въведени за първи път през 2005 г. Правителството съобщи, че ги увеличава, за да се бори с детската бедност. Както и за да помогне на гражданите да се справят с инфлацията. Въпреки това добави, че не иска да възпира хората от това да тръгнат на работа. 

Над 350 милиона лева повече ще се разпределят за социални помощи

Социалните плащания, наречени “пари на гражданите”, за повече от 5.5 милиона безработни в Германия ще се повишат от следващата година до 563 евро (от 502 евро) на месец за несемейни. В допълнение разходите за наем и здравно осигуряване също се покриват от правителството за тези, които получават обезщетенията.

Повече от половината германци смятат, че няма нужда да работят след вдигането на социалните помощи

През 2025 г. пък предстои голямо увеличение на подкрепата за родители с ниски доходи, предаде “Дневник”. Те ще получават до 636 евро на месец за първото си дете и още 530 евро за всяко следващо дете. В момента сумата е фиксирана на 250 евро на месец за дете.

Минималната заплата в Германия е около 12.4 евро на час, или 1450 евро нетен доход на месец. Затова и около 52% от германците имат впечатлението, че не си струва да работят, тъй като работещите на пълен работен ден с минимална заплата не печелят значително повече от тези, които живеят на помощи, показва проучването.

Облекчават правилата за гражданство в Германия

Анкетираните в проучването са 1005 души. 45 % от германците смятат, че увеличението на социалните плащания е оправдано, а 44% са “против”.

Кристиан Линднер (германският министър на финансите) каза миналата седмица в презентация за основните детски надбавки, че обезщетенията не трябва да обезсърчават хората да работят.

“Нашата грижа е да запазим стимулите за работа“, заяви Линднер. Той добави, че заетостта ще бъде предпоставка за достъп до някои надбавки, тъй като безработицата на родителите е ключов двигател за детската бедност.

“Най-добрият начин да се преодолее бедността е да се работи”, категоричен е той.

Повече от половината германци смятат, че няма нужда да работят след вдигането на социалните помощи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции