<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197113" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спасена от во...

Мегаполис в съседна държава също се оказа под вода след пороите (видео)

06 Септември 2023
0 530

Мегаполис в съседна държава също се оказа под вода след пороите. Двама души загинаха, а други четирима са в неизвестност след буря, връхлетяла съседна Турция.

В Истанбул, най-големият град в Турция, проливен дъжд наводни улици и домове в два квартала. Мобилизирани са десетки пожарникари, които помагат на бедстващи хора.

Турският вътрешен министър Али Йерликая каза, че издирвателните екипи са открили две тела, други четирима души са в неизвестност, след като внезапни наводнения заляха къмпинг в северозападната провинция Къркларели, близо до границата с България.

Около 12 летовници са били на мястото, когато водите връхлитат, информира Deutsche Welle.

Проливни дъждове удариха и югозападна Турция в понеделник. Мълнии предизвикаха пожари на 36 отделни места, съобщи турската информационна агенция Anadolu.

Двама души са загинали при потопа в Царево

Бедствено положение заради дъждовното време е обявено и в Гърция.

Гръцката противопожарна служба съобщи, че мъж е загинал близо до централния град Волос, който беше особено силно засегнат от дъждовете.

Близкото планинско село Пелион и курортният остров Скиатос също бяха тежко засегнати. 

Във Волос са паднали около 200 литра на квадратен метър дъжд, докато в съседна Загора са паднали около 600, според Националната метеорологична служба.

„Количеството вода, паднало за 24 часа, е същото като обичайните валежи за цялата есен“, каза метеорологът Панайотис Джанопулос пред обществената телевизия ERT.

Щетите от бурята предстои да бъдат напълно оценени.

Правителственият говорител Янис Артопиос каза пред ERT, че мазето на болницата във Волос е наводнено. Пожарникарите са “в процес на изпомпване на водата”, каза той във вторник.

Местните власти призоваха хората да се качват на по-високите етажи на сградите, докато бедствието не отмине. Усилията по евакуацията на хора са силно затруднени, тъй като движението по ключови магистрали в района е невъзможно.

От пожари до наводнения

Дъждовете идват след горските пожари, които взеха жертви на службите по-рано това лято.

Североизточна Гърция беше изправена пред огромен горски пожар, който унищожи масиви от гори. Огънят започна да отслабва едва по-рано тази седмица, след като горя в продължение на 17 дни.

Пожарът, който избухна в района на Еврос близо до границата с Турция, причини смъртта на 20 души.

Учените предупреждават, че екстремните климатични условия, включително горещи вълни и бури, стават все по-чести и по-интензивни в резултат на изменението на климата, причинено от изгарянето на изкопаеми горива.

Мегаполис в съседна държава също се оказа под вода след пороите (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции