<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197138" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пуснаха на св...

Разобличиха коала в кражба от разсадник

06 Септември 2023
0 259

Разобличиха коала в кражба от разсадник. Гладното торбесто животно се наслаждавало на среднощни пиршества с разсад, предназначен за проекти за възстановяване на местообитанията.

Седмици наред австралийският собственик на разсадник Хъмфри Херингтън се чуди как да идентифицира неуловимия крадец, който изяжда разсада му. Първоначално помислил, че това са избягали кози. След това досаден опосум. Последното нещо, което е очаквал – един ден да влезе и да намери „нахална“ коала, твърде зашеметена, за да се движи.

Изглеждаше много доволна от себе си“, казва Херингтън пред BBC.

Похапването на животното, наречено Клод, струва на разсадника 3 800 щатски долара. Затова сега персоналът изражда ограда, която да спре набезите на Клод.

По ирония на съдбата растенията, които Клод е погълнал, са се отглеждали за подобряване на местообитанията на коалите в региона.

Разобличиха коала в кражба от разсадник
Снимка: iStock

Видът в Австралия е застрашен.

Преди няколко месеца екипът на Източния горски разсадник, близо до Лисмор в северен Нов Южен Уелс, забеляза за пръв път, че растенията се дъвчат.

Всъщност нямаше никакви следи, които да показват какво може да е било“, казва Херингтън. И допълва: „Беше мистерия“.

Те са поставили капан за опосум, но без резултат. Изследвали са дори животински изпражнения за улики. Но виновникът е заловен едва когато е станал твърде алчен за храна.

Една сутрин излязохме на работа и ето го, седнал там на стълб. Отново липсваха много растения… Предполагам, че се е нахранил добре и е бил твърде уморен, за да се върне при дървото си“, коментира Херингтън.

Херингтън не е ядосан, а по-скоро се забавлява. Обяснява, че коалите не са точно известни със своята ловкост или изобретателност.

Просто не можех да повярвам, че е коала“, каза той. „Бях шокиран, но също бях… малко впечатлен“.

Тук съм от 20 години и това наистина не се е случвало преди“, каза още Херингтън. „Да не би да има недостиг на храна?“, пита се той.

Разобличиха коала в кражба от разсадник
Снимка: iStock

През 2022 г. коалите бяха обявени за застрашени по по-голямата част от източното крайбрежие на Австралия след драматичен спад в броя им.

Причини за изчезването на торбестото животно са изсичането на гори, горските пожари, сушата, болестите.

През 2021 г. разследване в NSW установява, че коалите ще изчезнат до 2050 г., освен ако не бъдат предприети спешни действия. Възможно е да са останали само 50 000 от животните в дивата природа, казват някои природозащитни групи.

Очарователна коала пие вода от маркуч (ВИДЕО)

Разобличиха коала в кражба от разсадник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции