<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Армията пома...

Експерти разкриха “мръсните тайни” на Южното Черноморие, допринесли за потопа (видео)

07 Септември 2023
0 2184

Експерти разкриха “мръсните тайни” на Южното Черноморие, допринесли за потопа. След животозастрашаващите наводнения, които сполетяха страната ни, в социалните мрежи се появиха снимки, които изкараха наяве неща, неподозирани до момента.

По кадрите съдим, че става дума за отходни тръби, които са се показали след бедствието по плажа в Китен и в Нестинарка. Бившите екоминистри Емил Димитров и Борислав Сандов потвърдиха пред bTV, че точно това се вижда.

Експерти разкриха &#8220;мръсните тайни&#8221; на Южното Черноморие, допринесли за потопа (видео)

“Всички знаят за това”, категоричен е Димитров, когато бива попитан дали местните власти са запознати с “проблема”.

Армията помага с възстановяването на района след потопа по Южното Черноморие (видео)

„Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно. Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, обясни той.

„По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места и добре организирана система по канализация. Не желаят и да потърсят такава. Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция. Такова нещо с тръбите не бива да се случва“, добави Сандов.

“Така става, когато се изсипе много вода на едно място“, каза с лека насмешка Димитров.

Бившите министри коментираха и системата за ранно оповестяване при подобни бедствия. Според тях трябва да се изработи много сериозна такава.

„Трябва да се говори повече за системата за ранно предупреждение, формирането на щабове преди да настъпило събитието, когато имаме прогноза за опасно време, категоричен е Сандов.

След потопа: Кипят възстановителни дейности в Синеморец и Кости (видео)

Трябва да се има предвид, че този район от България е потенциално опасен заради исторически наслагвания. Ние можем да видим в исторически план, че там са падали големи количества валежи. Имали сме такива ситуации следователно трябва да сме по-подготвени или по-скоро трябва да имаме добра система за ранно оповестяване на населението“, заяви той.

Експерти разкриха &#8220;мръсните тайни&#8221; на Южното Черноморие, допринесли за потопа (видео)

Двамата се обединиха около тезата, че трябва да се помисли за финансиране. Според тях в следващите години то трябва да се случи с националния бюджет. Тъй като Европейският съюз няма да отпусне повече средства за това.

Според Димитров може да се търси причината за трагедията освен в огромното количество валежи, в инфраструктурните пропуски. Той сподели, че не може да очакваме да се изгражда огромно дере. По леко циничен начин, бившият екоминистър подчерта, че е очевидно къде отиват всички отпадъци, след като е повече от ясно, че канализация – няма.

Магистрат е сред жертвите на потопа в Царево

Вследствие на трагичното бедствие четири човешки живота бяха отнети, а други още се издирват. Няма нужда да споменаваме материалните и имуществените щети. Замисляме се, че много от това можеше да бъде предотвратено, ако имахме адекватно управление, което да мисли как да оползотвори най-добре средствата, вместо да ги използва за лични облаги.

Експерти разкриха “мръсните тайни” на Южното Черноморие, допринесли за потопа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Plovdivian

    08 Септември 2023

    Не знам дали ставам за министър, но проклет да съм ако са умрели хора и България е е траур, а аз се оставя да ме занимават с костенурки.

Реакции