<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197465" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

България е осъдена да плати милиони обезщетение на ТЕЦ “Бобов дол”, докато той продължава да трови въздуха

08 Септември 2023
0 526

ТЕЦ “Бобов дол” ще получи милиони обезщетение от България, докато продължава да трови въздуха. Министерството на енергетиката трябва да заплати 3 502 252 лв. обезщетение на свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ “Бобов дол”, съобщава “СЕГА”. Решението за това е на Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно.

Тецът заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините (ЗОДОВ) заради решение на Министерството на енергетиката от 2019 година. По това време министър е Теменужка Петкова от ГЕРБ. Тогава с писмо от директора на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации” са разпределени на “Бобов дол” безплатни емисионни квоти в размер на 262 662 тона. Дължимите за съответната година квоти обаче са 449 343 тона.

Впоследствие българските съдилища отсъждат, че въпросният административен акт е нищожен.

В резултат топлоцентралата претендира обезщетение заради пропуснати ползи.

Както първоинстанционният, така и касационният състави изрично са приели, че с писмото се отказва предоставяне на част от полагащите се на “ТЕЦ – Бобов Дол” ЕАД безплатни квоти. Извършва се корекция на референтната цена на емисиите на парникови газове. Въз основа на това съдът приел, че оспореното писмо е издадено от некомпетентен орган.”, пише в решението на ВАС. 

България е осъдена да плати милиони обезщетение на ТЕЦ &#8220;Бобов дол&#8221;, докато той продължава да трови въздуха
ТЕЦ “Бобов дол”. източник: facebook

Правителството обмисля затваряне на “Брикел” и “Бобов дол”

На оператора в действителност са предадени по-малък брой квоти спрямо полагащите му се съгласно Националния инвестиционен план. Не се установява наличието на друг акт, от който да следват подобни последици. Следва да се приеме, че прогласеният впоследствие за нищожен акт е бил приведен в изпълнение. Именно въз основа на него ищецът е бил лишен от полагащите му се квоти. Правилно първоинстанционният съд е отхвърлил възражението, че вписването на по-малко квоти на операторите е резултат от едностранно решение на Европейската комисия. От една страна последиците на акта вече са преценени от съда, произнесъл се по законосъобразността му. А от друга страна – възражението не е подкрепено от доказателства.”, казва още Върховният административен съд.

По делото прокурорът от Върховната административна прокуратура също изразява становище в подкрепа на ТЕЦ “Бобов дол”. Според него жалбата на Министерството на енергетиката е неоснователна. В крайна сметка ВАС потвърждава решението. Дружеството трябва да получи 2 080 242 лв. обещетение заедно с 1 422 010 лв., представляващи законни лихви. 

Коментарът на “Господарите”

Абсурдно е държавата да дължи пари на предприятие, което от години унищожава околната среда и причинява белодробни проблеми на местните. Жителите на Бобов дол тънат в прах и сажди, а задушлива миризма се носи из въздуха, в резултат на изгарянето на боклуци.

Бобов дол потъва в прах и сажди (видео)

През април т. г. ТЕЦ-ът беше осъден да заплати 100 000 лв. глоба за причиненото замърсяване. Това обаче се явява капка в морето на фона на сумата, която министерството на енергетиката трябва да заплати на предприятието.

В същото време в началото на юли правителството на Денков заговори за евентуалното затваряне на ТЕЦ-а по плана за възстановяване. Но това, очевидно, няма да бъде осъществено на този етап.

На нас ни остава единствено да се чудим какво точно се случва с този ТЕЦ и защо държавата продължава да налива пари в него, без да работи върху проблемите, които той причинява.

ТЕЦ “Бобов дол” ще получи милиони обезщетение от България, докато продължава да трови въздуха

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции