<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197547" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наводнения, Б...

Осъдиха криптобос на близо 11 200 години затвор

08 Септември 2023
0 2461

Осъдиха криптобос на близо 11 200 години затвор за измама на инвеститори с милиони долари. 29-годишният Фарук Фатих Озер, който ръководеше криптоборсата Thodex до 2021 г., беше признат за виновен за измама с утежняващи обстоятелства, ръководство на престъпна организация и пране на пари от съд в Истанбул.

Озер избягал в Албания, след като компанията му фалирала. На последното изслушване той не се разкаял за деянията си, пише Дневник.

Аз съм достатъчно умен, за да ръководя всяка институция на Земята“, казва Озер в съда, цитиран от държавната Анадолска агенция. И допълва: “Това е очевидно в тази компания, която създадох на 22-годишна възраст. Не бих действал толкова аматьорски, ако това беше престъпна организация“.

Общият размер на загубите, понесени от инвеститорите при колапса на Thodex, остава неясен. Обвинителният акт на прокуратурата ги оценява на 13 милиона долара, но турските медии съобщават за суми от 2 милиарда долара.

Озер беше екстрадиран в Турция от Албания през юни.

Сестра му и брат му също са признати за виновни по тези обвинения.

След премахването на смъртното наказание през 2004 г. подобни присъди са често срещани в Турция.

Аднан Октар, проповедник на телевизионен култ, беше осъден на 8658 години затвор през 2022 г. за измами и сексуални престъпления. Десет негови последователи получиха същата присъда.

Прокурорите поискаха Озер да бъде осъден на 40 562 години затвор.

Турците започнаха да използват криптовалути като защита срещу сериозния спад в стойността на лирата, започнал преди повече от две години.

Thodex, основана през 2017 г., беше една от най-големите борси за виртуални валути в страната.

Озер спечели национална слава като финансов факир и си проправяше път напред, поддържайки приятелство с видни проправителствени фигури.

Осъдиха криптобос на близо 11 200 години затвор

Платформата обаче внезапно се срина през април 2021 г. Активите на инвеститорите изчезнаха и Озер се укри.

Той беше арестуван миналата година в Албания с международна заповед от Интерпол и екстрадиран след дълъг съдебен процес.

Вижте как мним търговец на криптовалута излъга десетки с обещания за печалби (видео)

Осъдиха криптобос на близо 11 200 години затвор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции