<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Застраховате...

Екокатастрофа заплашва Южното Черноморие след потопа (видео)

10 Септември 2023
0 895

Екокатастрофа заплашва Южното Черноморие след потопа. Тонове отпадъци се изляха в морето при проливните дъждове и унищожителното наводнение, което притеснява напълно основателно жителите на района, показва репортаж на NOVA.

„Свидетели сме на локално замърсяване. По пътя на тези води бяха пометени големи отломки от каравани, коли и други. Те са тежки и най-вероятно ще останат по бреговете. По-силните североизточни ветрове може да изкарат по-леките отпадъци на сушата и да бъдат понесени от теченията. Отпадъците са основно свързани с бита – газови бутилки, части от каравани, рамки от прозорци, стекове от минерална вода“, обясни гл. асистент Радослава Бекова от Института по океанология.

По думите ѝ отпадъците трябва да бъдат извадени с помощта на водолази и специализирана техника.

„Най-вероятно те няма да имат пряко отражение върху екосистемата, но тези отпадъци биха повлияли в по-дългосрочен аспект, когато започнат да се раздробяват вследствие на вълните, слънцето, водата. Може да стигнат до образуването на микрочастици, които да попаднат в хранителната верига“, предупреждава Радослава Бекова.

Екокатастрофа заплашва Южното Черноморие след потопа (видео)

Застрахователи искат погълнати коли в морето край Царево да бъдат закарани за оценка на щетите (видео)

Проблем и с отпадъците на сушата

Общината е осигурила един контейнер, казват от жилищeн комплекс в Царево, но не знаят за чия сметка ще бъде извозването. Боклукът продължава да се трупа. „Грозно, мирише, разлага се и с ръце го хвърляш обратно в контейнера”, посочи Людмила Баровска. В крайна сметка общината обещала да осигури 10 контейнера. Дошъл само един.

“Уж камионът се бил развалил и са го пратили на ремонт. И по принцип е възможно – да, това е машина, която не е вечна. Надявам се възможно най-бързо да дойде, да ни докарат друг”, казва Топчиев.

Хората не знаят и къде да изхвърлят тинята и калта, изринати от домовете им след наводнението. “Да виждате длъжностно лице да дойде да каже къде да се изхвърля всичката тази тиня? Аз не виждам. Втори ден съм тук, не виждам”, допълва той.

Екокатастрофа заплашва Южното Черноморие след потопа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции