<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197810" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Момиченце, ко...

За неопределено време: Бедственото положение в Царево остава

11 Септември 2023
0 299

За неопределено време: Бедственото положение в Царево остава. Това реши днес общинският кризисен щаб, предаде БНР. Това важи до отпадането на всички рискове за населението в община Царево.

До края на месеца комисия от общината ще подготви документи с описание на нанесените щети и предложения за ремонтни дейности.

Зам.-кметът Марин Киров допълни, че няма предвиден краен срок за отмяна на бедственото положение. “След проведена оперативка днес рано сутринта се взе решение бедственото положение да остане до отпадане на всякаква възможност за бедствия, свързана с последващо рухване на мостове. Знаете, че има доста компрометирани мостове, така че засега бедственото положение остава”, обясни Киров.

Има данни за престъпление при трагедията в Царево (видео)

Работата по монтирането на временно съоръжение на мястото на съборения мост по пътя Царево – Ахтопол продължава. От утре пък започва проверка на състоянието на двата язовира, които преляха. В момента те са напълно източени с превантивна цел.

За неопределено време: Бедственото положение в Царево остава

“Компрометирани са язовирните стени и се нуждаят от спешен ремонт”, поясни Киров.

Заместник-кметът твърди, че причината за наводнението не са непочистени дерета, а големият водосбор, който се е образувал в резултат на огромното количество валежи. Тепърва за причината предстои да се произнесат междуведомствена комисия, съставена със заповед на премиера Николай Денков, както и прокуратурата.

В същото време евродепутатът Илхан Кючук (ДПС/АЛДЕ) коментира пред NOVA, че България не би могла да получи помощ от ЕС през фонд “Солидарност” за отстраняването на щетите от наводненията, защото условието е те да са на стойност над 0.6% от БВП.

“Остават двата варианта – Кохезионните фондове и Планът за възстановяване и устойчивост, които имат времеви хоризонт 2026 г.”, заяви той.

Момиченце, което остана без дом след наводненията: Вече не се плаша (видео)

Междувременно редица семейства, останали без дом след бедствието, се опитват сами да се справят с положението. Малки и големи чистят, без да се оплакват, с надежда, че все пак има държава, която да им помогне.

За неопределено време: Бедственото положение в Царево остава

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции