<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197936" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шеф Манчев: Н...

Близо милион кубика дърва са изсечени в Странджа тази година – последица ли са наводненията? (видео)

12 Септември 2023
0 231

Близо милион кубика дърва са изсечени в Странджа тази година – последица ли са наводненията? На въпроса отговаря пред NOVA инж. Димчо Радев – директор на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен.

Според него сечта едва ли е единствена причина за бедствието по Южното Черноморие. Радев обясни, че около 926 000 кубика са изсечени за дърводобив за 2023 г. Около 180 000 куб./м се сече, което е около 80% изпълнение на плана.

Екокатастрофа заплашва Южното Черноморие след потопа (видео)

Той обърна внимание на това, че вече почти няма преходни сезони.

„Започнахме да наблюдаваме събития, които не помним от своето детство – големи количества дъжд. Нима наводнението в Гърция е предизвикано от сечища, които са от гръцка страна?”, попита Радев.

Близо милион кубика дърва са изсечени в Странджа тази година &#8211; последица ли са наводненията? (видео)
Снимка: iStock

Все пак директорът на ДП Сливен се съгласи, че има пропуски както от тяхна страна, така и от редица други институции, които са оказали влияние за наводненията по Южното Черноморие. Въпреки това, Радев е уверен, че сечта не е основният “вредител”.

България е на първо място сред държавите членки на Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл. Според данни на Евростат за миналата година над 22% от хората са в тази ситуация. В същото време остава висок делът на използващите твърдо гориво за отопление. Цената на дървата тази година е 260 лв. за тон в Хасково.

За неопределено време: Бедственото положение в Царево остава

„Всички желаещи, които живеят на територията на горските стопанства могат да закупят дърва за огрев по определения ред – подаване на заявление до общината и кмета между 1 февруари – 31 март. Изготвят се списъци дали желаещите живеят там и след месец май започва доставката на дърва за огрев”. Това увери каза инж. Димчо Радев.

Междувременно бедственото положение в Царево остава за неопределено време. Редица семейства, останали без дом след бедствието, се опитват сами да се справят с положението. Малки и големи чистят, без да се оплакват, с надежда, че все пак има държава, която да им помогне.

Коментарът на “Господарите”

Сами съсипваме природата си. Издават се разрешителни за “санитарна сеч”, а тя се оказва далеч по-сериозна от “санитарна”. Цели горски масиви изчезват, за да се появят на тяхно място широки пътища към широки хотелски комплекси на първа линия в разрез с всички български и европейски закони. А собствениците си плащат, където трябва, съответно институциите грижливо затварят очи пред поредните безумия.

Спомняте си, че преди година в наше разследване за пореден път показахме как се маркират дървета с фалшиви марки, за да изглежда изсичането им законно:

Разкрихме брутална незаконна сеч край Ихтиман и Елин Пелин (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Как от “Експрес 79” отговориха на обвинението за извършване на незаконна сеч край Ихтиман (РЕПОРТАЖ)

Незаконна сеч, изчезващи дървета и слепи институции и в Копривщица (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Кметът на Бели Искър показа ужасяваща незаконна сеч край Самоков (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Вероятно си спомняте и как преди години горски от Айтос беше уволнен, защото опитал да спре незаконна сеч в района:

Господарите притиснаха с въпроси шефа на Горското в Айтос

Вместо да се затегнат мерките срещу незаконната сеч с оглед на бедствията, които ни сполитат все по-често, изглежда институциите нямат никакво намерение да се задействат. Затова ние като общество трябва да ги накараме да го направят. Стига толкова посегателства над природата и “инвестиции” със спортна законосъобразност!

Сигнализирайте ни за всякакво институционално безхаберие – вече 20 години не оставяме нещата така.

Близо милион кубика дърва са изсечени в Странджа тази година – последица ли са наводненията?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции