<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198022" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бедствието в ...

Укрепването на стената на язовир до Царево трябва незабавно да започне

12 Септември 2023
0 187

Укрепването на стената на язовир до Царево трябва незабавно да започне, предаде БТА. Хидроинженери пристигнаха в района и започнаха с обследването на двата язовира, които бяха изпразнени след бедствието.

„Първоначалният оглед показва, че трябва веднага да започнат дейности по укрепването на стената на язовир „Потурнашки“”. Това заяви кметът на Царево за по-големият язовир над село Лозенец Георги Лапчев.

Бедствието в Царево: Водата е негодна за пиене, активираха се свлачища (видео)

Укрепването на стената на язовир до Царево трябва незабавно да започне

„Стената не се е скъсала, но откосът, който следва след стената вече не съществува“, посочи кметът и допълни, че откосът е отмит в резултат на няколко часа теч на вода.

Хидроинженерът Николай Лазаров констатира, че състоянието на стената е компрометирано. „Това означава, че при подобен неблагоприятен валеж има вероятност стената вече да се скъса, заяви той. Самото съоръжение е издръжливо, просто ще се възстанови язовирният комплекс“, поясни хидроинженерът.

Момиченце, което остана без дом след наводненията: Вече не се плаша (видео)

Двата язовира бяха изпразнени след наводненията на 5 септември. Те са общински и са отдадени на концесионери. Основната им функция е да задържат водосбора при проливни дъждове.

Междувременно редица семейства, останали без дом след бедствието, се опитват сами да се справят с положението. Малки и големи чистят, без да се оплакват, с надежда, че все пак има държава, която да им помогне.

Укрепването на стената на язовир до Царево трябва незабавно да започне

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции