<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198189" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ВСС не откри ...

По предложение на Сарафов освободиха прокурор по случая “Осемте джуджета”

13 Септември 2023
0 219

По предложение на Сарафов освободиха прокурор по случая “Осемте джуджета”, предаде lex.bg. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отстрани днес временно Дилян Деянов. Тя също така образува седем дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи заради казуса.

Дилян Деянов е бивш спецпрокурор и настоящ обвинител от Окръжната прокуратура в Перник. Срещу него в момента тече разследване.

Предложението за отстраняването на Деянов беше внесено от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Той беше гост на заседанието, тъй като няма правомощия да участва в него и да гласува. Деянов не се яви, но прати адвоката си Людмил Рангелов. Изслушването му се проведе при закрити врати.

Повдигнаха обвинение на прокурор, свързан с казуса “Осемте джуджета” 

По предложение на Сарафов освободиха прокурор по случая &#8220;Осемте джуджета&#8221;

Прокурор Деянов беше обвинен за длъжностно престъпление на 15 август. Според обвинението на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения. Това е станало като с постановление е върнал иззети веществени доказателства. Става въпрос за златни монети, върнати на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление.

По същото разследване са обвинени и бившите съпрузи – прочутият бивш следовател, а сега укриващ се адвокат Петьо Петров – Еврото и Любена Павлова. Тяхното обвинение е за вещно укривателство за това, че на 23 март 2020 г. “в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление”. 

Случаят е свързан с досъдебното производство, известно като “Осемте джуджета” по името на прословутото заведение, щаб-квартира на задкулисието в съдебната власт. През 2019 г. собственикът на “Изамет” Илия Златанов потърсил съдействие от бившия следовател Петьо Петров и тогавашната му съпруга Любена заради конфликт със сина си Явор, който присвоил активи от бизнеса им в дружеството.

Златанов подава сигнал за изнудване в бившата спецпрокуратура след този разговор. Започва разследване, домът и офисът на Явор Златанов са претърсени и са намерени множество златни монети и пари, които са иззети като веществени доказателства.

Няколко месеца след началото на разследването златните монети са върнати по разпореждане на прокурора Дилян Деянов. Но не на Явор Златанов, а на баща му, който пред Антикорупционния фонд твърди, че още на паркинга на спецпрокуратутрата златните монети били натоварени в багажника на автомобил на тогавашните съпрузи Петьо Петров и Любена. Илия Златанов казва още, че двамата са присвоили имуществото и бизнеса в “Изамет”.

Дисциплинарните производства

ПК на ВСС образува днес и дисциплинарни производства срещу седем прокурори и следователи, работили по делото “Осемте джуджета”. Това пак по предложение на Сарафов. От наказание са заплашени следователките от СГП Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева.

Образувани са дисциплинарни обвинения и срещу вече споменатия прокурор Дилян Деянов, Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София, Мирослав Илиев от ОП-Бургас, както и срещу Кирил Пейчинов, който след закриването на спецпрокуратурата стана военен прокурор.

По предложение на Сарафов освободиха прокурор по случая “Осемте джуджета”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции