<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198335" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намушкаха мо...

Фундаментът на пилона в Ямбол, който Радев откри преди ден, е малко ненужен и леко незаконен

14 Септември 2023
0 657

Изглежда, че фундаментът на пилона в Ямбол, който президентът Радев откри преди ден, е малко ненужен и леко незаконен, съобщава “Дневник”.

Oт становището на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в града следва, че пилонът с националното знаме е монтиран на незаконен фундамент. Документът е изпратен на кмета на Ямбол Валентин Ревански на 25-и май тази година.

В същото време гражданите, подали жалби срещу строежа, посочват, че вдигането на пилона е било излишно, при положение че на 50 метра от него е телевизионната кула. Тя е с почти същата височина и е можело трибагреникът да се постави на нея, ако това е била целта.

Кметството изгражда цялото съоръжение с документация за преместваем обект. След проверка РДНСК Ямбол обаче излиза с мнение, че бетоновият фундамент с размери 7/7/2 метра представлява строеж по смисъла на Закона за устройство на територията и “не попада в хипотезата на преместваем обект, тъй като не може да бъде отделян от повърхността и преместван в пространството“.

“Пилонът ми е много по-висок от пилона ти”: Идеята за Рожен била “открадната” от Ямбол

Фундаментът на пилона в Ямбол, който Радев откри преди ден, е малко ненужен и леко незаконен
Пилонът в Ямбол. Източник: facebook / yambolofficial

Тъй като органите на ДНСК имат правомощия за действия спрямо незаконни строежи от първа, втора и трета категория, какъвто пилонът не е, на кмета на Ямбол е изпратено становище за извършване на проверка от служителите на общинската администрация.

Тоест представител на поръчителя трябва да се самопровери дали всичко е законно.

Изпратихме становище до кмета да се задейства за премахването на обекта. Те ни отговориха, че според тях е преместваем обект, за което има всички документи. Сега всичко е в ръцете на кмета. Направихме каквото можахме. За нас преместваем обект може да е само пилонът, но не и фундаментът.”, коментира временно изпълняващият длъжността началник на РДНСК Ямбол инж. Снежанка Генова.

Според  Зам.-кметът Енчо Кирязов всичко е законно, но за повече подробности препрати към главния архитект Константин Якубович.

Най-високият пилон в страната, но не съвсем

Инициативата за поставяне на пилон на местния хълм Боровец е обявена през ноември 2021 г. Аргументът е, че на избраното място знамето ще се вижда от магистралата, а пилонът ще е най-високият в страната.

Както всички знаем обаче междувременно беше изграден пилонът в местността Рожен. Със своите 111 метра височина той отнема титлата на Ямболската конкуренция.

Въпреки това Община Ямбол не се отказва от проекта. От там намират поводи да напомнят, че идеята е тяхна. Местната власт достига до заключението, че ямболският пилон всъщност е най-високият в урбанизирана територия в България.

На откриването вчера президентът Румен Радев нарече пилона в Ямбол “внушително съоръжение, което се явява пореден израз на пробуденото българско родолюбие“.

На кмета незаконните неща са му навик

Само припомняме, че освен пилона, в града има и дискотека, разположена като “преместваем” обект от десетилетия. Тя съвсем случайно е собственост на семейството на кмета. В парка до нея е и семейният хотел, заградил общински земи незаконно към своята частна собственост.

Припомнете си разследването ни за тях:

Схема с имоти около семейството на кмета на Ямбол (РЕПОРТАЖ)

Кметът на Ямбол се оправдава пред нашата камера за схемата с имоти (РЕПОРТАЖ)

Фундаментът на пилона в Ямбол, който Радев откри преди ден, е малко ненужен и леко незаконен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции