<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАП и Икономи...

ДАНС обяви резултата от проверката за нерегламентиран износ на лекарства (видео)

15 Септември 2023
0 262

ДАНС обяви резултата от проверката за нерегламентиран износ на лекарства – такъв е установен, съобщи председателят на здравната комисия и бивш здравен министър Костадин Ангелов пред bTV.

В доклада се посочва, че направена промяна през 2022 г. в електронната система за проследяване на лекарствата у нас – СЕСПА, е разработена в интерес на търговците за сметка на българския пациент.

В анализа още се посочват и конкретни дружества, които са извършвали износ на лекарства, включени в забранителния списък. По случая е информирана и прокуратурата.

ДАНС обяви резултата от проверката за нерегламентиран износ на лекарства (видео)

Важно лекарство за диабетици се изкупува в аптеките като средство за отслабване (видео)

„Това води до облагодетелстване на законни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на НЗОК. Анализът на резултатите от проверките установява, че повечето сделки между търговците на едро в страната са извършени с участието на частни дружества, извършващи вътреобщностни доставки в ЕС на лекарствени продукти незаконно придобити  от аптеки или лечебни заведения“. Това обясни Костадин Ангелов.

„Винаги сме казвали, че ако някой нарушава закона, трябва да бъде наказан максимално бързо и справедливо. Няма никакво значение кой е той”, коментира доклада на ДАНС за незаконния износ на дефицитни медикаменти премиерът акад. Николай Денков.

ДАНС обяви резултата от проверката за нерегламентиран износ на лекарства

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции