<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198500" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обявиха руск...

Несебър ще остане в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

15 Септември 2023
0 112

Несебър ще остане в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това става ясно от съобщение на Министерството на културата.

Решението е взето в рамките на 45-ата разширена сесия на световната организация. Тя се провежда от 10 до 25 септември в Рияд. Българската делегация, която представила позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, е ръководена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев.

Решението за Несебър е прието с пълен консенсус. 15 държави са се изказали в подкрепа на предложените промени от Япония в защита на запазването на статута на ЮНЕСКО. Те са поздравили България за дългогодишните усилия в опазването на морския град. Както и за разработената първа подобна Стратегия за наследството на Несебър и за включването на акваторията в границите на обекта.

Високо били оценени въведените още от 2015 г. режими за опазване и целенасочената държавна политика за насърчаване на синергията между културните конвенции на ЮНЕСКО. Това твърди още ресорното ведомство.

Благодарение на защитената позиция, страната ни печели ценно време, в което ще бъде изработен План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“. Както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова.

Юнеско: Загуба на историческа автентичност и културна значимост в Стария Несебър

Несебър ще остане в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Ретроспекция

През януари мониторингова мисия на ЮНЕСКО и ИКОМОС (международен съвет за паметниците на културата и забележителните места) е установила в Несебър “значителна загуба на историческа автентичност и на културна значимост”.

Сред основните доводи е липсата на приет План за опазване и управление на старинния град. Министърът на културата Кръстю Кръстев тогава обеща да работи по направени препоръки от Комисията.

От 2010 година Старият Несебър е под “реактивен мониторинг”, който се извършва само в места от списъка със световното културно наследство, за които има притеснения.

Несебър ще остане в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции