<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199223" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов и Пее...

Приеха на първо четене законопроекта на ДПС за “токсичните, най-вече руски, инвестиции”

20 Септември 2023
0 764

Приеха на първо четене законопроекта на ДПС за “токсичните, най-вече руски, инвестиции”, предаде “Дневник”. Народното събрание гласува със 141 гласа за, 38 против и 19 въздържали се. Законопроектът има за цел защита на българската икономика от чуждестранни инвестиции, които могат да навредят на интересите на България.

ДПС предлага специален механизъм за проверка на преките чуждестранни инвестиции. Основно, за да се избегне риск от навлизане на руски капитали в сектори, свързани с националната сигурност.

Приеха на първо четене законопроекта на ДПС за &#8220;токсичните, най-вече руски, инвестиции&#8221;

Проектът предвижда да се създаде междуведомствен съвет към министъра на иновациите и растежа, който да проверява и дава разрешение за всички преки инвестиции на стойност над 1 млн. евро. Ако проектът предизвиква съмнения, на кандидат- инвеститора могат да бъдат наложени “поведенчески и структурни мерки” за изпълнение.

Борисов и Пеевски са доволни от споразумението между правителството и протестиращите

Делян Пеевски е един от основните автори и вносители на законопроекта. Той е описван от представители на движението като продължение на промени в закона за българското гражданство, които бяха приети през 2022 г. С тях отпадна възможността за получаването от гражданство срещу инвестиции, или т. нар. “златни паспорти”.

“За” гласуваха не само ДПС, но и ГЕРБ, и “Продължаваме промяната – Демократична България”, както. БСП и четирима от “Има такъв народ” се въздържаха. “Възраждане” и други шестима от “Има такъв народ” се обявиха против.

Най-критични бяха ораторите от “Възраждане” с подозрения, че някои инвеститори ще бъдат спирани само защото пречат на други икономически субекти или чужди държави ще прокарват свои интереси чрез посолствата си.

Приеха на първо четене законопроекта на ДПС за “токсичните, най-вече руски, инвестиции”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Toxic investor

    21 Септември 2023

    Does anyone want to invest in Bulgaria these days?

Реакции