<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гол на вратар...

Разкриха защо розовите диаманти са толкова редки

20 Септември 2023
0 201

Разкриха защо розовите диаманти са толкова редки и желани – затворена вече мина в Австралия е източникът на 90% от цветните скъпоценни камъни. Полираните розови екземпляри от най-висок клас се предлагат за десетки милиони. Но откритие, направено в същия район, може да помогне за разкриването на нови находища на бижутата, казват изследователите.

Изучаващите находището на диаманти Argyle обясняват, че сега имат по-добро разбиране за геоложките условия, необходими за образуването на розови диаманти и други цветови разновидности. Проучването е публикувано в списание Nature Communications във вторник, пише CNN.

Използвайки лазери за анализ на минерали и скали, извлечени от находището в Австралия, изследователите са установили, че богатото на розови диаманти място се е образувало по време на разпадането на древен суперконтинент, наречен Нуна. Това е станало преди около 1,3 милиарда години.

Разкриха защо розовите диаманти са толкова редки
Снимка: стопкадър/видео

Откриване на розови диаманти

Повечето находища на диаманти се намират в средата на древните континенти – във вулканични скали, които са транспортирали диаманти от вътрешността на Земята до повърхността.

Въпреки това, за да станат диамантите розови или червени, те трябва да бъдат подложени на силни сили от сблъскващи се тектонични плочи, които усукват и огъват техните кристални решетки. Повечето кафяви диаманти също се образуват по този начин.

В находището Argyle този процес се е случил преди около 1,8 милиарда години. Това е станало при сблъсъка на Западна и Северна Австралия. Така безцветните диаманти са се превърнали в розови на стотици мили под земната кора.

Но как тези цветни диаманти са си проправили път към повърхността?

Изследователският екип е установил, че отлаганията на Argyle са на 1,3 милиарда години от времето, когато древен суперконтинент, известен като Нуна, се е разпадал на фрагменти.

Суперконтинентите, които се образуват, когато няколко континента се съберат, за да образуват една земна маса, са се появявали няколко пъти в геоложката история на Земята.

Разкриха защо розовите диаманти са толкова редки
Снимка: стопкадър/видео

Авторите на изследването предполагат, че разпадането на Нуна може да е отворило отново старата връзка, която сблъскалите се континенти са оставили след себе си, позволявайки на диамантени скали да пътуват през този регион, за да образуват голямото диамантено находище.

Тази верига от събития, според проучването, предполага, че кръстовището на древните континенти може да е важно за намирането на розови диаманти. А това може да насочи учените и към други находища.

Формирането на диаманти

За да се формира един диамант, са необходими два компонента. Това коментира пред AFP геологът Хюго Олиерук от университета в Пърт. Първият компонент е въглерод. На по-малко от 150 км дълбочина въглеродът се намира под формата на графит. Вторият компонент е силното налягане. То е в състояние да определи цвета на диаманта. По-малкото налягане води до розов цвят, а малко по-силното – до кафяв, обяснява Олиерук.

Припомняме, че през юни 2023 г. уникален розов диамант постави рекорд за най-висока цена на карат. Става дума за камъка, носещ името „Вечно розово”. Той бе продаден на търг в Ню Йорк за 34,8 милиона долара. Цената, платена за един карат –  3 292 763 долара, е рекордна в историята на продажбите на цветни диаманти. Към момента това е и най-скъпият розов брилянт в света, предлаган на търг.

Разкриха защо розовите диаманти са толкова редки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции