<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 10-годишен аме...

Фирми на Божков се оказаха с вдигнати запори от НАП за близо 50 милиона лева

25 Септември 2023
0 751

Фирми на Божков се оказаха с вдигнати запори от НАП за близо 50 милиона лева, пише в.Сега. Вдигнати са запорите на капитала на общо 30 дружества. Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата “Агро Капитал 2009” ООД. Тя е с капитал 56 000 000 лв., като 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков. След това той запазва контрола си чрез акционерното дружество “Инфра Холдинг”. Другият по-значителен запор е върху “Вабо 2017” ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите се е случила в началото на август на базата на ревизионно производство на Васил Божков. То е приключило с акт на НАП, с който не са установени задължения към хазната. Въпреки това обаче капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.

Фирми на Божков се оказаха с вдигнати запори от НАП за близо 50 милиона лева
Снимка: Христо Касабов/БТА (БТ)

Съдът намали паричната гаранция на Васил Божков от 1 500 000 на 500 000 лева 

Към момента Божков се намира под домашен арест, но и му е наложена парична гаранция в размер на 500 000 лв.

Във фейсбук профила си Божков публикува постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура, с което му се предоставя незабавна защита. Такава получават и съпругата му Елена Динева, както и синът му Антон Божков чрез Бюрото за защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието. “Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел. Начело на мафията е Бойко Борисов. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента”, коментира още Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения по 3 дела.

От прокуратурата заявиха пък Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”.

Хазартният бизнесмен, санкциониран от САЩ за корупция по закона “Магнитски”, даде заявка да участва в политиката със своя партия. Той е категоричен, че се е върнал доброволно, а молби за това е подавал още от първия момент на изгнанието си в Дубай.

Фирми на Божков се оказаха с вдигнати запори от НАП за близо 50 милиона лева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции