<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=19993" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тройна прове...

Видео от протеста "Ще метем"

11 Декември 2015
0 2049

За втори пореден ден вчера се проведе протест срещу реформата в правосъдието, която така и не се случи. Протест ще има и днес от 18:30 ч

 

Ето какво пишат организаторите на протеста в социалната мрежа Фейсбук:

 

На 09.12. народните представители показаха, че нямат желание да скъсат с тежките зависимости от олигархията. Напротив, зависимостите лъснаха още по-сериозно, когато депутатите се отметнаха от собствените си подписи и обещания. Бе гласувано предложението на АБВ и ДПС за запазване на зависимостта на съда и статуквото в прокуратурата. Преди това депутати заговориха за зависимости и страх в представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт от главния прокурор. Появи се резонният термин "Прокурорска република". Министър-председателят казва на министъра на провъсъдието, че "всичко/в съдебната реформа/ трябва да се съгласува с главния прокурор". 

 

Народните представители не чуха собствените си граждани, които искат дълбока реформа, не чуха министъра на правосъдието, който е част от избрания от тях Министерски съвет, не чуха Съюза на съдиите – най-голямата съсловна съдийска организация, не чуха председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и бившия омбудсман Константин Пенчев, не чуха авторитети като доц. Даниел Смилов, доц. Кристиян Таков, които говореха за нуждата от сериозни промени и независимост на съда. 

 

Цитираме част от отвореното писмо на Съюза на съдиите от 09.12.2015г.: "Редно е да обясним какво точно се случи със съдебната реформа и как засяга всеки един от нас. В сряда бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в Конституцията вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система и прокуратурата. Това е и позиция на професионалната организация на съдиите в България." 

 

Този протест не е, за да реши всички проблеми на страната, а за да потърси отговорност от хората, които са участвали в пълното сриване на авторитета на съдебната власт и да поиска сериозна промяна – веднага. 

 

Ето защо, ние искаме:

 

1. Независимост на съда от политическите власти и прокуратурата. 
2. Отчетност и децентрализация на прокуратурата. 
3. Разследване на аферата "Двете каки" от независима комисия, включваща и членове избрани от Европейския парламент. 
4. Освобождаване на главния прокурор Сотир Цацаров поради уронването на престижа на съдебната власт с множество скандали и изказвания. 
5. Заместник-главен прокурор за борба с корупцията независим от главния прокурор – по "румънски модел". 
6. Оставка на министър-председателя Бойко Борисов поради тежки зависимости. 
7. Оставка на Висшия съдебен съвет поради невъзможност да се справи с вътрешните зависимости и афери и да защити авторитета на съдебната власт.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции