<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=199996" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Унищожиха ба...

Преборихме се за смекчен стандарт Евро 7

25 Септември 2023
0 312

Преборихме се за смекчен стандарт Евро 7. Битката на България и още 7 страни се увенча с успех и ЕС в крайна сметка прие смекчено споразумение за въвеждане на новия стандарт за вредните емисии, наречен Евро 7, за бензинови и дизелови автомобили, пише Сега.

В понеделник бе гласуван по-малко амбициозен план от представения през ноември 2022 г. от Европейската комисия. По този начин се счита, че се запазва конкурентоспособността на автомобилния сектор в ЕС, в който са заети 14 млн. работници.

Първоначално Европейската комисия искаше Евро 7 да намали значително емисиите на азотни оксиди и фини прахови частици, отделяни от превозните средства, като се мотивира, че замърсяването на въздуха е причина за 70 000 смъртни случая годишно в ЕС.

България иска отслабване на новите лимити на ЕС за автомобилни емисии

Преборихме се за смекчен стандарт Евро 7
Снимка: iStock

Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на първоначалния проект.  

Мотивът бе, че той “рискува да окаже отрицателно въздействие върху инвестициите в сектора, които вече са били ангажирани с прехода към електрически превозни средства”.

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) приветства предпазливо смекчените нови стандарти. Но групите, призоваващи за по-чисти правила за транспорта, го определиха като разочарование. Това е пропусната възможност, заяви Асоциацията за контрол на емисиите. Критики отправи и Европейската федерация за транспорт и околна среда.

Новият регламент, който за първи път включва в един правен акт леките автомобили, микробусите и тежките превозни средства, има за цел да установи по-подходящи правила за емисиите от превозните средства и допълнително да намали емисиите на замърсители на въздуха от автомобилния транспорт. Това посочват от Съвета на ЕС.

Евро 7 ще оскъпи колите повече от очакваното, предупреждават автопроизводители

Преборихме се за смекчен стандарт Евро 7
Снимка: iStock

Позицията на Съвета постига баланс между строгите изисквания за емисиите от превозни средства и допълнителните инвестиции за промишлеността в момент, когато европейските автомобилопроизводители са в процес на преход към производство на автомобили с нулеви емисии. Общият подход запазва съществуващите гранични стойности на емисиите и условията за изпитване за леките превозни средства. При тежките превозни средства граничните стойности на емисиите са по-ниски, а условията на изпитване се коригират незначително. Евро 7 съдържа и специална разпоредба относно градските автобуси. Така се гарантира съгласуваност с наскоро предложената цел за нулеви емисии за тези превозни средства до 2030 г.

Постигнатият днес общ подход придава официален характер на преговорната позиция на Съвета. Той предоставя на председателството на Съвета мандат за преговори с Европейския парламент. Те ще започнат веднага щом ЕП приеме позицията си, допълват от институцията.

Преборихме се за смекчен стандарт Евро 7

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции