<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200064" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премиерът: Не...

Обвинените за шпионаж българи остават в ареста

26 Септември 2023
0 368

Съдебните власти на Великобритания решиха, че обвинените за шпионаж българи остават в ареста. Става дума за петимата наши сънародници, заподозрени в шпионаж в полза на Русия.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация.

Уестминстърският магистратски съд насрочи ново дело за 13 октомври в Централния криминален съд, предаде bTV.

„Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г., ще бъдат обвинени в заговор за събиране на информация, която има за цел да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, вредна за безопасността и интересите на държавата между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.“ Това заяви по-рано този месец ръководителят на Отдела за специална престъпност и борба с тероризма към Кралската прокуратура Ник Прайс.

Софийската градска прокуратура също потвърди, че от март води разследване за шпионаж.

Британската прокуратура повдигна обвинения за шпионаж на задържаните българи (видео)

Обвинените за шпионаж българи остават в ареста
bTV

Повече за обвиняемите

Припомняме, че петимата български граждани бяха задържани в Обединеното кралство през февруари. Те са живели на Острова в продължение на няколко години, като са извършвали различни дейности.

Преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност.

През лятото стана ясно също така, че един от обвинените в шпионаж българи работил с най-издирвания престъпник в Германия. Компанията на Орлин Русев е предоставяла специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия. През годините станаха известни и връзките на Марсалек с руските тайни служби. 

Ян Марсалек е най-издирваният човек в Германия. Бил е високопоставен мениджър в компанията за безконтактни плащания Wirecard, която се срина през 2020 г. А Ян Марсалек се оказа в центъра на схема, чрез която бяха откраднати близо 2 милиарда долара. Тогава Марсалек предприема бягство с частен самолет, който каца в Минск. Смята се, че оттам е отведен от руското външно разузнаване в Москва.

Комуникацията между Марсалек и Русев започва през 2015 г., когато двамата разменят редица имейли. Заподозреният за шпионаж в полза на Русия е предоставил на Марсалек оборудване, което може да изчислява местоположението и връзките на телефонните абонати. В схемата е участвал и руски гражданин.

Според доклад на Dossier Center българинът му е осигурил телeфон, който е имал специална защита от следене и е използвал комуникационния протокол SS7.

Обвинените за шпионаж българи остават в ареста

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции