<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Работата от в...

LEGO се отказа от плановете си да прави блокчетата от рециклирани бутилки

26 Септември 2023
0 145

LEGO се отказа от плановете си да прави блокчетата от рециклирани бутилки. Компанията заяви през 2021 г., че има за цел да ги произвежда без да съдържат суров петрол, в рамките на две години, припомня BBC. В понеделник обаче LEGO заявиха, че са установили, че използването на новия материал не намалява въглеродните емисии.

Удивителни LEGO двигатели, които работят със сгъстен въздух (видео)

Въпреки всичко компанията, любима на много малки и големи, заяви, че остава “напълно ангажирана” с производството на блокчета от устойчиви материали. LEGO прави около 4400 различни блокчета. В момента много от тях се правят с помощта на акрилонитрил бутадиен стирен (ABS), чиста пластмаса, произведена от суров нефт.

Ходът, който беше съобщен за първи път във Financial Times, ще се разглежда като пречка след високопоставения натиск от страна на LEGO да подобри своите екологични характеристики. Подобно на много други компании, LEGO проучва алтернативни материали на пластмасата, тъй като устойчивостта става все по-важна за клиентите. Едно от предизвикателствата обаче остава намирането на материал, който е достатъчно издръжлив, за да издържи поколения наред.

LEGO се отказа от плановете си да прави блокчетата от рециклирани бутилки
снимка: Unsplash

Спънките и бъдещите планове

През 2021 г. компанията заяви, че е разработила прототипни блокчета, направени от бутилки от полиетилен терефталат (PET), с добавени други химикали. Надеждата беше, че този материал би могъл да предложи алтернатива на блокчетата на петролна основа. Но LEGO чак сега разкри, че след повече от две години тестване са установили, че използването на рециклиран PET не намалява въглеродните емисии.

Според тях причината за това е, че са необходими допълнителни стъпки в производствения процес. А това означава, че трябва да се използва повече енергия. В резултат на това компанията заяви, че е “решила да не продължава” в производството на блокчета от този материал. Компанията в момента тества и разработва блокчета, направени от “разнообразни алтернативни устойчиви материали”.

Нилс Кристиансен, главен изпълнителен директор на LEGO, смята, че няма “магически материал”, който да разреши предизвикателствата пред устойчивостта на фирмата. “Тествахме стотици материали. Просто не е възможно да се намери такъв материал”, каза той.

Говорител на компанията сподели, че се инвестират повече от 1,2 милиарда долара в инициативи за устойчивост. Като целта е да преминат към по-устойчиви материали и да намалят въглеродните емисии до 37%. „Ние оставаме напълно ангажирани да правим LEGO блокчета от устойчиви материали до 2032 г.”

LEGO се отказа от плановете си да прави блокчетата от рециклирани бутилки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции