<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200151" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавата ще ...

Задържаха трима за измами с евросредства за земеделие, сред тях и държавен служител

26 Септември 2023
0 822

Задържаха трима българи за измами с евросредства за земеделие у нас, сред тях и държавен служител. Става дума за разследване на организирана престъпна група, получила незаконно средства за земеделие от Европейския съюз. То се осъществява от Европейската прокуратура. Под нейно ръководство служители на ГДБОП са претърсили шест места, информира NOVA.

Въз основа на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС, също иззетите доказателства и документи, се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране. Според уликите, вместо да кандидатстват за средства за голям парцел земя, заподозрените са разделили площта и са използвали хора “с ниско социално-икономическо положение” като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи, се посочва в съобщението.

Задържаха трима за измами с евросредства за земеделие, сред тях и държавен служител
Снимка: iStock

Уличеният за ръководител на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд “Земеделие” и пред банките. Така той е можел да получи средствата от ЕС и пълен контрол върху проектите.

В съучастие са заподозрени двама служители от ДФ “Земеделие” и от областната земеделска служба в Севлиево. Смята се, че те може да са улеснявали дейността на престъпната група. Това е ставало с предоставяне на информация и съвети по съответната оперативна програма и проверките за изпълнение на проектите. Уточнява се, че сред задържаните има държавен служител.

Първа присъда у нас по разследване на Европейската прокуратура

Задържаха трима за измами с евросредства за земеделие, сред тях и държавен служител

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции