<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200621" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наемници от "...

Военният министър предупреди за руски провокации в Черно море

29 Септември 2023
0 123

Военният министър предупреди за руски провокации в Черно море. “Има предпоставки за инциденти”, заяви Тодор Тагарев. По думите му Русия използва фиктивни военни учения, за да блокира износа на украинско зърно. Това носи риск и за сигурността на България.

“Знаете, че руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона. Предприемат провокативни силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност. Все още важи обявата за тяхното присъствие, за т.нар. провеждане на учение. Няма такова учение на руския флот. Това е просто повод, чрез който Русия използва някаква международно правна рамка и привидно провеждайки учения, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно“, заяви Тагарев.

Военният министър предупреди за руски провокации в Черно море
Снимка: Христо Касабов/БТА (ЕК)

Вече повече от два месеца Русия блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона заради провеждането на военни учения. В последните месеци ситуацията се изостри и заради износа на украинско зърно.

Тагарев: Русия преследва интересите си с всички възможни средства (видео)

Военният министър заяви, че България гарантира сигурността си, когато помага на Украйна.

Тагарев отхвърли критиките на предшественика си на поста Димитър Стоянов, че страната ни не трябва да предоставя каквито и да е ракети на Украйна.

“Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия. Аз мисля, че ние трябва да бъдем загрижени предимно за нашата сигурност като отчасти я гарантираме като помагаме на Украйна. В конкретния случай да защити цивилни от убийства и от разрушаване на инфраструктурата от Русия, която използва дронове, балистични и крилати ракети, всичко, с което разполага, за да атакува и убива цивилни. Мисля, че дори минимално да помогнем, това си струва“, каза Тагарев. 

В парламента вече подготвиха няколко транша военна помощ за Украйна, включително ненужни на МВР бронирани машини, дефектни ракети за зенитни комплекси C-300 и други боеприпаси. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел потвърди на международен форум днес, че България ще продължи с военната помощ за Украйна.

Военният министър предупреди за руски провокации в Черно море

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции