<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повече от 1/4 о...

Вандали отсякоха 300-годишното дърво на Робин Худ, има арестувани (видео)

30 Септември 2023
0 381

Вандали отсякоха 300-годишното дърво на Робин Худ, има арестувани. Дървото Sycamore Gap се намира близо до римската забележителност Стената на Адриан в Нортъмбърланд. Тя е построена от римския император през втори век и бележи най-северния край на Римската империя.

Дървото се появява в хитовия филм от 1991 г. “Робин Худ: Принцът на крадците”, с участието на Кевин Костнър и Морган Фрийман.

Първият арестуван по подозрение за отсичане на известното дърво е 16-годишно момче, което е било освободено под гаранция. Часове по-късно британската полиция е извършила втори арест. Задържаният е мъж на 60 години, съобщи AP.

Хората в Обединеното кралство са гневни след новината за изсичането на дървото и се питат защо някой би искал да унищожи едно от най-емблематичните дървета в Англия.

 „Безсмисленото унищожаване на това, което несъмнено е световноизвестна забележителност и местно съкровище, съвсем правилно предизвика гняв в целия Североизток и по-далече“, каза главният инспектор Ребека Фени-Мензис.

Това беше дърво, под което се разпръскваше пепел, под което се сключваха бракове и беше подслон за уморени пешеходци“, спомня си известният писател Робърт Макфарлейн.

Великобритания се смята за една от най-обезлесените страни в Европа след векове на индустриализация и урбанизация.

Дървото е било една от основните забележителности по протежение на стената на Адриан, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Тя е построена преди близо 2000 години. Тогава Великобритания е била част от Римската империя, за да пази северозападната си граница.

От поколения пешеходците са спирали, за да се възхищават и да снимат дървото Sycamore Gap.

Националният тръст, който повече от 125 години се стреми да защити наследството и природните пейзажи на Англия, заяви, че в момента „прави обекта безопасен и помага на персонала и общността да се примирят с новините“.

Дървото е отсечено близо до основата на ствола си. Може да порасне отново, казват експерти, но предупреждават, че то никога няма да бъде същото.

Най-старото дърво на света е може би на 5000 години

Вандали отсякоха 300-годишното дърво на Робин Худ, има арестувани (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции