<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=200801" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Санкциониран...

САЩ се намират пред огромна финансова криза (видео)

30 Септември 2023
0 751

САЩ се намират пред огромна финансова криза, коментира NOVA. Още утре (1 октомври) правителството на САЩ ще остане без финансиране. Това означава спиране на редица обществени услуги, милиони служители без заплати и политическо напрежение.

Въпреки че някои агенции няма да бъдат засегнати (например получаването на чекове за социални помощи ще продължи), други правителствени функции ще бъдат силно свити. Федералните служби ще спрат всички дейности, които се оценяват като несъществени. Така милиони държавни служители, включително членове на въоръжените сили, ще останат без възнаграждения. 

Това се случва, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство. За да финансират държавните служби, конгресмените трябва да приемат 12 различни разходни закона, които в последствие да бъдат подписани от президента. Процесът обаче е времеемък. Затова и често се налага да се договори временно удължаване, за да се даде възможност правителството да продължи да работи.

САЩ се намират пред огромна финансова криза (видео)
Снимка: iStock

Ако не бъде задействано необходимото законодателство навреме обаче, правителствените агенции трябва да спрат всички несъществени дейности и да не изплащат заплати до края на блокажа.

Федералната администрация на САЩ може да спре работа

Новата федерална бюджетна година започва на 1 октомври. Това означава, че текущото финансиране изтича на същата дата. При спиране на дейността на агенциите, е трудно да се предвиди колко дълго може да продължи то.

Демократите и републиканците работят по коренно различни планове, за да предотвратят подобна ситуация. От 1976 г. насам е имало 22 кризи с финансирането, като при 10 от тях служителите са останали временно безработни.

По времето на Доналд Тръмп беше най-дългият такъв период, и по-точно през 2018-2019 г. Тогавашният президент и демократите в Конгреса влязоха в конфронтация заради искането на държавния глава да се финансира стена по границата с Мексико.

Блокажът тогава продължи 35 дни и беше само частичен, тъй като Конгресът все пак приема някои законодателни документи, за да поддържа функционирането на части от правителството.

Не може да се предвиди колко би продължил един такъв подобен блокаж на сегашната ситуация.

САЩ се намират пред огромна финансова криза

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции