<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 76-годишна жен...

22-годишен донор даде шанс за нов живот на трима души

02 Октомври 2023
0 751

Нова донорска ситуация в столичната спешна болница “Пирогов”: 22-годишен донор даде шанс за нов живот на трима души. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Случаят е от неделя, 1 октомври. Донорската ситуация е реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов.

Трима души получиха нов шанс за живот след донорска ситуация в “Пирогов”

На 30 септември близките на изпаднал в мозъчна смърт 22-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора. На следващия ден медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“ присаждат бъбреци на двама мъже – на 47 г. и на 36 г. А екип на Военномедицинска академия трансплантира черен дроб на  54-годишен мъж.

Другите органи на донора не са имали подходящи реципиенти.

22-годишен донор даде шанс за нов живот на трима души

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят съболезнования към близките на мъжа и благодарят за хуманния им жест.

Коментарът на “Господарите”

Нашият екип също изказва съболезнования към близките на починалото момче. За пореден път сме искрено възхитени от подобна благородна постъпка, тъй като донорството все още не е достатъчно застъпено у нас. В същото време то е един изключително висок начин да спасиш няколко човешки живота, въпреки непосоносимата болка, която изпитваш от загубата.

Последните изследвания и техническият напредък помагат да се гарантира, че повече органи достигат до хората, които отчаяно се нуждаят от тях. Сред основните постижения е технологията за перфузия, която позволява повече време между извличането на органи и трансплантацията. Антивирусните лекарства също могат да се използват за елиминиране на риска от хепатит С при хора, приемащи орган от заразен донор.

Много лекари посочват, че до осем живота могат да бъдат спасени чрез даряване на органи. За някой, който чака трансплантация, донорството може да означава разликата между живота и смъртта. Това дава истинска надежда за втори шанс.

А семействата на донорите могат да намерят утеха в знанието за животоспасяващото наследство на техния близък.

22-годишен донор даде шанс за нов живот на трима души

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции