<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пентагонът п...

Украйна извади собственика на банка в България от черен списък заради Унгария

02 Октомври 2023
0 1234

Украйна извади собственика на банка в България от черен списък заради ветото на Унгария за военна помощ от ЕС. Става дума за OTP Bank, която е извадена от списъка на Киев с “международни спонсори на войната”. Това са компании, обвинени във финансова подкрепа на инвазията на Русия, пише Дневник.

Банката, която в България е собственик на ДСК, беше добавена към списъка през май поради продължаващите й операции в Русия. Руският милиардер Мегдет Рахимкулов е най-големият акционер с дял от 8.8%.

Киев се надява, че изпълнявайки условието на Будапеща за банката, Унгария ще свали ветото си върху отпускането от ЕС на 500 милиона евро военна помощ от ЕС. Парите са блокирани от май, когато Унгария наложи вето на европейското решение. Засега няма движение по въпроса, информира Reuters.

Украйна извади собственика на банка в България от черен списък заради Унгария
Снимка: iStock

Европа остава солидарна с Украйна и след историческата среща в Киев

Припомняме, че върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел съобщи в понеделник, че е предложил Украйна да получи догодина до 5 милиарда евро по линия на фонда, от който се финансира изпращането на военна помощ за Киев.

Европейският механизъм за подкрепа на мир, създаден през 2021 г., е инструмент на ЕС за извънбюджетно финансиране на отбранителни и военни дейности в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност.

Украйна извади собственика на банка в България от черен списък заради Унгария

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции