<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201197" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Напрежение п...

ВСС сериозно разкритикува проекта за промени в Конституцията

03 Октомври 2023
0 206

На днешното си заседание ВСС сериозно разкритикува проекта за промени в Конституцията. Членовете на Висшия съдебен съвет се събраха на извънредно заседание тази сутрин, за да приемат становище по темата, преди ресорната парламентарна комисия да разгледа проекта за конституционна реформа.

Припомняме, че той беше предложен през юли от 166 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. В него се предвижда укрепване на независимостта на съда чрез структурна реформа на ВСС и реформа на прокуратурата, която да доведе до повече отчетност в нейната работа и ограничаване на функциите на главния прокурор. 

НА ЖИВО: ВСС обсъжда предложенията за промени в Конституцията

Други промени са свързани със статута на служебното правителство. Според “Продължаваме промяната – Демократична България”, такъв кабинет не трябва да има. Предлага се при предсрочно прекратяване на мандата на правителството и ако не се получи съгласие за избор на ново, правителството в оставка да продължи да изпълнява функциите на служебно.

Едно от ключовите предложения беше замяната на националния ни празник от 3 март на 24 май. От ГЕРБ обаче вече се отметнаха от него.

ВСС сериозно разкритикува проекта за промени в Конституцията

Становището на ВСС

То се отнася само за “съдебната” част от проекта, предава “Сега“. Единственото предложение, което ВСС подкрепя, е предвиденото мнозинство на съдии, избрани от съдии, в Съдийската колегия.

Всички останали идеи са подложени на сериозна критика. Тя е особено засилена по отношение на предложението за премахването на Пленума на ВСС и създаването на два отделни съвета. Според ВСС, това може да бъде направено само от Велико народно събрание. Само ВНС може и да намали мандатите на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на главния прокурор и на членовете на ВСС – това са други предложения, свързани със съдебната власт в проекта.

Съветът вижда в много от предложенията намеса в независимостта на съдебната власт. Включително и в разпоредбите, които се отнасят до разпоредбите за механизма за разследване на главния прокурор. 

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС с общ проект за промени в Конституцията до края на месеца

Още реакции

Резерви има именно и към предвиденото орязване на правомощията на главния прокурор и приравняването му с всеки друг административен ръководител.

“Подхождаме с разбиране към стремежа на законодателя за редуциране на правомощията на главния прокурор, но тази фигура е задължителна за нормалното функциониране на прокуратурата, която е единен, самостоятелен и специализиран конституционен орган, натоварен със задачата да следи за спазване на законността. Надзорът за законност и методическото ръководство, които главният прокурор осъществява върху дейността на всички прокурори, имат предназначението да осигуряват точното и еднакво прилагане на законите от всички прокурори при извършваните проверки и процесуално-следствени действия в досъдебната фаза на наказателното производство, във връзка с постигането на общата, конституционно закрепена цел на дейността на съдебната власт – защита на правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата”, смята съветът.

Съветът недоумява и от предложението в правомощията на бъдещия Прокурорски съвет да влезе приемането на правила за общо методическо ръководство върху дейността на прокурорите. Това според кадровиците по същество представлява изземване на функция на главния прокурор и възлагането ѝ на административен орган. И това е недопустимо, се отбелязва в становището.

Още едно предложение буди тревога. То е свързано с предвиденото правомощие на министъра на правосъдието да предлага прокурори и следователи за назначаване, повишаване, преместване и освобождаване от длъжност, а за съдиите – само за освобождаване. Според ВВС, че така на практика се дава възможност на министъра да кадрува в прокуратурата.

След извънредното заседание министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че ще има достатъчно време за обсъждане на предложенията. Той каза още, че очаква промените да бъдат приети до края на годината.

Според него те не изискват свикване на Велико народно събрание.

ВСС сериозно разкритикува проекта за промени в Конституцията

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции