<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201309" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Светият Сино...

Цените на жилищата в България продължават да скачат – вече сме втори в Европа

03 Октомври 2023
0 370

Цените на жилищата в България продължават да скачат – вече сме втори в Европа по ръст на стойността на имотите, пише pariteni.bg. В ЕС ръстът в цените е 0,3% през тримесечието април-юни. При наемите разликата е 0,7%.

В сравнение с второто тримесечие на миналата година през съответното тримесечие на настоящата година цените на жилищата в ЕС са намалели с 1,1 на сто. Наемите са се увеличили с 3 на сто.

В същото време в еврозоната цените на жилищата са били надолу с 1,7 на сто. Това е представлявало първи годишен спад от 2014 г.

У нас според предварителни оценки на Евростат, жилищните цени са скочили с 4,3 на сто през второто тримесечие на 2023 г. спрямо първото тримесечие, когато нараснаха с 1,6 на сто. Това отрежда на страната ни второто място сред страните от ЕС по най-голям тримесечен ръст на жилищните цени. Единствено Латвия отчита по-голям ръст.

На годишна база през тримесечието април-юни т.г. родните жилища са поскъпнали с 10,7 на сто.

Сред членките на ЕС по-значителен ценови ръст през съответния период е отчела само Хърватия (13,7 на сто).

През предишното тримесечие цените у нас нараснаха с 9,5 на сто, като в ЕС единствено цените в Хърватия (+14 на сто), Литва (13,1 на сто) и Унгария (10,6 на сто) бяха скочили с повече, сочат още предварителните оценки. 

Цените на жилищата в България продължават да скачат &#8211; вече сме втори в Европа

Цените на жилищните имоти и наемите в Евросъюза следваха еднаква посока на развитие до 2012 година. След това обаче цените на жилищата и наемите поеха по различни траектории. Докато наемите отбелязаха стабилно увеличение до второто тримесечие на 2023 г., цените на жилищата се колебаеха значително.

Цените на жилищата са скочили повече от два пъти в Естония, Унгария, Литва, Латвия, Чехия, Люксембург и Австрия

Цените на жилищата в България продължават да скачат – вече сме втори в Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции