<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201341" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рублата стру...

Руската прокуратура иска 9 години затвор за Марина Овсянникова

03 Октомври 2023
0 314

Руската прокуратура иска 9 години затвор за Марина Овсянникова, пише Дневник. Тя стана известна с това, че нахлу в студиото по време на новинарска емисия с плакат, който гласеше “Спрете войната” и “Лъжат ви “.

Базираният в чужбина независим новинарски сайт Mediazona съобщи, че прокуратурата е отправила искането по време на задочния процес срещу Овсянникова за разпространение на “фалшиви новини”.

Руската прокуратура иска 9 години затвор за Марина Овсянникова

Марина Овсянникова: Срамувам се, че позволявах да се говорят лъжи от екрана (видео)

45-годишната Овсянникова избяга от Русия с дъщеря си и живее европейска държава, след като преди година избяга от домашен арест.

Тя организира първоначалния си протест по-малко от три седмици, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. в това, което нарече “специална военна операция”.

Делото срещу Овсянникова не е заради плаката в новините, а заради друга нейна антивоенна проява, когато тя застана на брега на Москва река срещу Кремъл и издигна плакат, наричащ президента Владимир Путин “убиец”, а войниците му – “фашисти”.

Русия прие нови закони срещу дискредитирането на армията и разпространението на “съзнателно невярна информация” за въоръжените сили на 4 март 2022 г., осем дни след нахлуването в Украйна.

Руската прокуратура иска 9 години затвор за Марина Овсяникова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции