<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201539" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мондиалът пр...

В челото сме на още една негативна класация в Европа

04 Октомври 2023
0 456

В челото сме на още една негативна класация в Европа. България е сред първите места по аборти в ЕС, твърдят експерти. Всеки месец в страната ни 1000 жени решават да направят аборт. За последните 65 години не са се родили 6 милиона деца, а двойките, които се борят за свое бебе, постоянно се увеличават.

Според статистиката 200 000 семейства в България не могат да имат деца. Репродуктивният и АГ специалист д-р Александър Калчев коментира пред NOVA, че последиците от един аборт могат да бъдат сериозни.

Аз като репродуктивен специалист и хирург се срещам много често с остатъците и страничните ефекти на един аборт, а те за съжаление не са малко и не са несериозни. Една такава процедура крие сериозни рискове в себе си, най-вече нараняване на тъканта, което е свързано със сраствания”, обяснява д-р Александър Калчев.

Тези сраствания след това играят огромна роля в репродуктивните неуспехи на двойките.

В челото сме на още една негативна класация в Европа
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Преди 15 години аз взех решение за себе си, че никога няма да правя аборти. Така че 15 години не съм правил нито една такава процедура, свързана с аборт по желание. Да, идват, но аз не съм специалистът, който ще се занимае с техния случай”, отбелязва д-р Александър Калчев. 

Мотивите, заради които една жена може да пожелае да направи аборт, могат да бъдат много и различни.

Млада възраст, гонене на кариера, неподходящ партньор, неподходящо време. Никога не съм се старал да влизам в психиката на нещо такова, защото на мен целта ми винаги е била да постигна бременност”, коментира още репродуктивният специалист. 

Вижте впечатляващата история на българско многодетно семейство с шест деца (видео)

В челото сме на още една негативна класация в Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции