<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201621" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вандализъм о...

Англия може да повиши законовата възраст за купуване на цигари

05 Октомври 2023
0 207

Англия може да повиши законовата възраст за купуване на цигари. Това става ясно от изказване на премиера Риши Сунак, цитиран от AP news.

Mинистър-председателят предложи повишаване на законовата възраст, в която хората в страната могат да купуват цигари – с една година всяка година, докато в крайна сметка стане незаконно за цялото население. Идеята е пушенето ще бъде премахнато постепенно сред младите хора и оттам – и сред по-възрастните.

Забраняват продажбата на ароматизирани вейпове

Споделяйки плана си по време на годишната конференция на Консервативната партия, Сунак каза, че иска „на първо място да спре тийнейджърите да пушат цигари“.

Понастоящем е незаконно да се продават цигари или тютюневи изделия на хора под 18 години в Обединеното кралство.

Англия може да повиши законовата възраст за купуване на цигари

Повече за предложението

Офисът на Сунак изразява надежда, че постепенните промени ще спрат децата, които навършват 14 години тази година. Ако парламентът одобри предложението, правната промяна ще се прилага само в Англия, а не в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

„Хората пушат, когато са млади. Четирима от петима пушачи са започнали да пушат, когато навършат 20 години“, заяви премиерът. „По-късно огромното мнозинство се опитват да ги откажат… Ако успеем да прекъснем този цикъл, ако успеем да спрем началото, тогава ще сме на път да сложим край на най-голямата причина за предотвратима смърт и болести в нашата страна.“

Според правителството, пушенето няма да бъде криминализирано.

Броят на хората, които пушат в Обединеното кралство, е намалял с две трети от 70-те години на миналия век. Но около 6,4 милиона души в страната – или около 13% от населението – все още пушат, според официалните данни.

Правителството на Великобритания повиши законовата възраст за продажба на тютюн от 16 на 18 през 2007 г. Това успя да намали разпространението на тютюнопушенето сред 16 и 17-годишните с 30%, изчислява офисът на Сунак.

Скъпи приятели, тютюнопушенето е един изключително вреден, безсмислен и дори отвратителен навик. Цигарите не ви правят “готини”, а тъкмо обратното – карат ви да миришете зле, дори да сте чистоплътни хора, а това определено отблъсква околните. Да не говорим за огромните здравословни и финансови щети, които ще търпите през целия си живот. Откажете се навреме и ще видите колко по-хубав ще стане животът ви!

Англия може да повиши законовата възраст за купуване на цигари

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции