<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български фи...

Македонският външен министър: Опитваме се да нормализираме комуникацията с България

05 Октомври 2023
0 146

Македонският външен министър: Опитваме се да нормализираме комуникацията с България. “Случилото се около сдруженията на българите в Северна Македония е предизвикало криза в отношенията между двете държави и комуникацията е била предимно по консулски въпроси. Но сега се прави опит да се нормализира и политическата комуникация”. Това коментира Буяр Османи, предаде Mediapool.

Българските сдружения и клубове в Северна Македония “Иван Михайлов” и “Цар Борис III” бяха заличени със законови промени заради “спорните им имена”. Това доведе до силно обтягане на отношенията между двете държави.

На 2-ри октомври експертните работни групи на министерствата на външните работи на двете държави се срещнаха в Скопие.

“Прессъобщенията на двете министерства на външните работи бяха идентични, но понякога съвместните съобщения считаме за успех. Това съвместно съобщение казва, че това е била конструктивна, редовна среща”, каза Османи.

“Вярвам в тезата, че ако ние не общуваме, някой друг ще влезе в тази комуникация и ще я отклони по друга пътека. В кризата около ситуацията със сдруженията ние нямахме политическа комуникация. Ако имаше срещи трудно можехме да стигнем до съвместно прессъобщение. За това казвам, че имахме крехки отношения. Все още изграждаме доверие след тази криза в отношенията. Качеството беше във факта, че имаше среща, че се говореше открито за проблемите на двете страни. Размениха се мнения, нямаше заключения, освен това, че трябва да бъдат продължени тези срещи и мисля, че те са важни. Това заяви Османи.

Македонският външен министър: Опитваме се да нормализираме комуникацията с България
Снимка: Republika.mk

Годишен доклад на ЕК срещу расизма осъжда репресиите към българи в Северна Македония

По думите му нищо не може да намали важността и неотложността на конституционните промени, които страната трябва да направи, за да използва “отворената врата на ЕС заради геополитическото развитие на европейския континент, защото в противен случай Северна Македония може да чака нов подобен шанс с десетилетия”.

Според него именно Северна Македония е изместила тежестта на “дискурса с България” от историческите въпроси в тези за правата на малцинствата. Това е поле, на което Северна Македония “е най-добра”, а промените в конституцията са в неин интерес.

“За провеждането на втората междуправителствена конференция (за Северна Македония) има само едно условие и това са конституционните промени. За отварянето на главите остават само темите за върховенството на закона и публичната администрация. Нищо от протокола (с България) не е условие за провеждането ѝ”, заяви македонският външен министър.

Млади художници нарисуваха мечтаното единство между България и Република Северна Македония

Той заяви, че Северна Македония е подготвена за изпълнение на ангажиментите в подписаните с България протоколи. Но се изчаква дали парламентът на Северна Македония ще гласува промените в конституцията и готовността на България, за да бъдат изпълнени те и от двете държави.

Съседката ни отново повдигна въпроса дали София ще обяви нови искания, ако тя промени конституцията си и вкара в нея българите. Това изискване е заложено в преговорната рамка на Северна Македония. Но засега промените в основния закон не могат да съберат нужната подкрепа от две трети в местния парламент. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ оказва съпротива в това отношение. 

Македонският външен министър: Опитваме се да нормализираме комуникацията с България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции