<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201724" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хекимян за пъ...

Съдът допусна колективен иск срещу Петър Волгин заради публикация за Народния съд

05 Октомври 2023
0 605

Съдът допусна колективен иск срещу водещия от БНР Петър Волгин заради негова публикация за Народния съд. Това съобщи във Facebook депутатът от “Продължаваме промяната-Демократична България” Манол Пейков.

Повод за процеса стана изказването му, че иска връщане на Народния съд. Подателката на жалбата е родена през 1921 г. Тя е загубила мъжа си, убит от т.нар. Народен съд. Това е и причина да заведе иск срещу водещия от БНР Петър Георгиев, по-познат като Волгин.

На 1 февруари той написа:

Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд”.

102-годишната Ценка Горанова реагира на изявлението и разказа историята на семейството си.

В исковата си молба жената разказваше как мъжът ѝ, тъкмо завърнал се от фронта в Македония, бил привикан в кметството и никога повече не бил видян. Тя останала сама с малкия им син, на когото не било позволено да учи висше образование, семейството било считано за “враг на народа”, пенсията на тъста на изчезналия била спряна, а тя и семейството ѝ били следени от Държавна сигурност“, припомня в публикацията си депутатът Манол Пейков.

102-годишна жена съди Петър Волгин за изказването му, че иска връщане на Народния съд

Стогодишната жена и синът ѝ предявяват иск срещу журналиста, защото се чувстват лично засегнати от написаното от него. Съдът отхвърли иска с мотивите, че Волгин не е обидил лично вдовицата, припомня Дневник. Възрастната жена обаче не се отказа и заедно с още хора подготвяше предявяване на колективен съдебен иск.

Манол Пейков започна кампания за събиране на средства, с които да покрие разходите по делото и с които да бъде предявен колективен иск.

В четвъртък състав на Софийския градски съд е приел колективния иск, включващ над 50 тъжители за редовен и допустим. Отделно от това, преди два дни е била насрочена и дата за делото на Ценка Горанова, което ще се гледа на 25 октомври.

Говори стогодишната вдовица, завела иск срещу Петър Волгин (видео)

Съдът допусна колективен иск срещу Петър Волгин заради негова публикация за Народния съд

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции