<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201833" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Днес влизат в...

Промените в Конституцията не минаха на първо четене

06 Октомври 2023
0 384

След цял ден на дискусии в Народното събрание депутатите не приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Вносители на законопроекта са 166 депутати от групите на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. Промените бяха гласувани с 161 гласа “за”, 57 “против” и 0 “въздържали се”. Необходими обаче бяха 180 “за”.

“Предложението не е прието. Но тъй като събира повече от 160 гласа, на първо гласуване ще бъде подложено след не по-малко от два месеца, считано от днес”, каза Росен Желязков, председателят на НС и депутат от ГЕРБ-СДС.

Какви са предложенията

В него, “с цел укрепване на българската държавност и идентичност” се предлага националният празник на България да е 24 май – Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата.

 Промените предвиждат и структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). ВСС остава административен и кадрови орган само за съдиите. Предвижда се редуциране на парламентарната квота във ВСС до една трета от състава (пет члена) от 15-членен орган. Осем членове следва да се избират пряко от съдиите като представляват различните нива на съдебната система (районно, окръжно, апелативно, върховно). Председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) са членове по право. Ограничава се възможността действащи съдии, прокурори и следователи да бъдат избирани за членове на органа от квотата на парламента.

Предвижда се още мандатът на председателите да стане пет години с право само на едно повторно назначаване. С цел укрепване на съдийската независимост е възприето, че председателите на ВКС и ВАС се назначават и освобождават директно от ВСС без участието на президента.

Промените в Конституцията не минаха на първо четене
Снимка: Владимир Шоков/БТА

В законопроекта се правят промени и в структурата на прокуратурата. Главният прокурор ще се назначава от Прокурорския съвет по инициатива на министъра на правосъдието или на трима членове на Прокурорския съвет. Мандатът му ще бъде намален на пет години. Ще се въведе и елемент на децентрализация на структурата на прокуратурата чрез промяна на чл. 126 от Конституцията.

Предвиден е специален механизъм за разследване на главния прокурор за извършено престъпление от общ характер. Той се разследва и обвинението се поддържа пред съда от специален прокурор. Той трябва да е заемал длъжността съдия в наказателна колегия на върховно или апелативно ниво до момента на назначаването. Записано е, че процедурата за назначаване се определя със закон.

Промените в Конституцията не минаха на първо четене

Относно състава на служебното правителство

Предвижда се служебният министър – председател да се назначава измежду председателя на Народното събрание, председателя на Конституционния съд или управителя на Българска народна банка. Министерският съвет да се назначава от президента по предложение на министър – председателя. Президентът насрочва избори за ново Народно събрание в срок до два месеца след назначаване на служебното правителство.

Коментарите на депутатите

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира дебата като изключително важен за бъдещето на страната и за това в каква България искат всички да живеят – европейска правова държава или в страна в хибриден режим между демокрация и авторитарен режим някъде в периферията на Европа.

От ГЕРБ се заканиха да правят значителни промени в проекта за конституционни промени. Te ще засегнат идеите за ревизиране на властта на президента върху служебното правителство, контрола на парламента и прокурорската автономия. На този фон ПП-ДБ отвори широко вратата за корекции, след като юридическата общност критикува остро голяма част от текстовете, въпреки че целите на реформата бяха приети по-скоро положително.

Остри критики срещу проекта отправи и лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че за първи път има проект за промени в конституцията, срещу който има близо 50 отрицателни становища.

“Това, което е внесено, е рамка, върху която да дискутираме и да обсъдим това, което ще бъде прието от мнозинството.”, каза Атанас Атанасов от ДБ.

Сделката е ГЕРБ и ДПС практически да контролират парите на държавата, всичките им фирми ще се чувстват прекрасно, а на вас (ПП ДБ) ви бутнаха тоя проект за конституция, който е глупав и вреден. Всичко, което не им харесва, няма да го има. Всичко, което ще им засили лостовете, ще остане. Вие сте глупаците в тази сделка.”, коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Промените в конституцията минаха на първо четене

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции