<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201887" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Затвор за мъж...

Прокуратурата иска дисциплинарно наказание за районния прокурор на София

06 Октомври 2023
0 427

След ревизия: Прокуратурата иска дисциплинарно наказание за районния прокурор на София. Внесено е предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Предложението е изготвено въз основа на доклад от тематична ревизия на работата по организацията, ръководството и контрола на дейността на Софийската районна прокуратура в периода 1 януари 2022 г. – 31 юли 2023 г. Тя бе назначена със заповед на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов на 7 август 2023 г.

Какво показват резултатите от ревизията

Върховната касационна прокуратура е извършила 58 проверки на прокурори от Софийската районна прокуратура. Констатирани са данни за неритмичност и/или липса на упражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори. По част от досъдебните производства има данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е упражнила правомощията си за дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ заради пропуски в работата.

В предложението се посочва, че липсата на адекватна реакция в тези случаи от страна на административния ръководител засилва недоволството на гражданите и се отразява негативно върху престижа на съдебната власт. Един от примерите за липса на организация и ефективен контрол е досъдебно производство срещу обвиняемия от софийското село Лозен, водено за причиняване на смърт по непредпазливост на млада жена през април 2022 г. Проверката бе образувана, след като мъжът бе привлечен като обвиняем за две убийства, извършени в началото на август 2023 г.

Сарафов поиска оставката и на районния прокурор на София

Прокуратурата иска дисциплинарно наказание за районния прокурор на София

При инспекцията е констатирана още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства.

И още – отклонение от правилата за разпределение на принципа на случайния подбор. Също и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „Специализиран“ в сравнение с други отдели.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично. В някои случаи е имало бездействие. Също постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник-районни прокурори в Софийската районна прокуратура. Това обаче се явява в противоречие със закона. В резултат на това част от разследванията не са приключили в разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства.

С оглед констатациите от проверката и.ф. зам.-главен прокурор Мария Павлова предлага Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Невена Зартова по Закона за съдебната власт заради допуснати от нея нарушения и неизпълнение на служебни задължения.

След ревизия: Прокуратурата иска дисциплинарно наказание за районния прокурор на София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции